Kesto sitä, tätä ja tuota - Mikä järki tässä on?


Mikä ihmeen hippi susta on tullut?

Tässä kysymys johon törmäsin muutama viikko takaperin kun kerroin tekeväni itse pyykkietikkani sen sijaan että käyttäisin kaupan huuhteluainetta. Samalla sitten tulin avaneekksi että meillä voi kesto-sanan liittää myös seuraavien tuotteiden eteen: vanulappu, tiskirätti, pölyrätti ja talouspaperi. Kohta myös mahdollisesti eväsleipien ja jääkaapissa kulhojen suojana olevia mehiläisvahakääreitä niitäkin on kotona.

Ai siis että mitä? Oikeastiko kaikkia näitä kaikkia? Mikä ihmeen järki siinä on?

Kyllä, ja kerron siis myös mikä ihmeen järki siinä myös on. Aloitin tämän operaation omalla kohdallani vanulapuista liki kaksi vuotta sitten. Olin pidemmän aikaa ennen sitä miettinyt, miten paljon kuitenkin ihan silmämekin pois ottaminen ja kasvoveden levittäminen kuluttaa vanulappuja. Koin sen turhaksi. Puuvilla viljelyn ja siihen käytettävän veden kannalta, mutta myös rahallisesti. Koin tämän olevan kohtalaisen edullinen kokeilu, tilasin etsystä kymmenkunta lappua ja olin kahdessa viikossa koukussa niihin. En rahallisesti, en edes ekologiselta kantilta, tämän myönnän suoraan. Ei, minä olin koukussa froteen tekemään pieneen kasvojen kuorintaan, pambun pehmeyteen ja velorin hellyyteen. Hankin muutamat uudet laput, löysin kotoa niille pesupussin johon pudotan aina käytetyt ja sen jälkeen en ole tainnut taakseni näiden kanssa katsoa. Kannan reissuun mukana nämä myös.

Olen juuri niin turhamainen, että ihon hyvinvointi oli se joka ratkaisi kohdallani tämän asian. Nykyisin painaa se puuvillan viljelyyn käytetty veden määrä mielessä sen verran paljon että en haluaisi vaihtaa pois senkään takia.

Seuraavaksi vaihtoon menivät pölyrätit, nekin kaksi vuotta sitten. Vaihtuivat joutsenmerkin saaneisiin mikrokuituliinoihin. Ne samat ovat käytössä edelleen ja hyvin tuntuvat puhdistavan. Aikaisemmin käytössä olivat siis tiskirätit, ne perus wettexit jotka armotta heitin roskiin jossain vaiheessa. Näillä sain korvattua turhaan pois heitettävää. Tämäkin oli alunperin taloudellinen ratkaisu, ei niinkään sen puolen ratkaisu että olisin ekologinen. Värikoodasin liinat niin että vessasa käytetään vaaleanpunaisia ja muualla sekaisin muut värit ja hyvin on toiminut.

Näillä menin viime keväälle saakka kunnes aloin etsimään itselleni uusia tapoja olla ekologinen. Tällä kertaa painoi nimen omaan halu olla ekologinen. Missä muualla käytin turhia kertakäyttötuotteita? Aika nopeasti silmäni osuivat  tiskirätit. Olin joskus aikaisemmin tällaisen omistanut mutta ajansaatossa se oli kadonnut ja wettexit olivat tulleet tilalle. Nappasin ystävältäni mukaan muutaman itse tehdyn (virkatun) tiskirätin ja sen jälkeen en ole taakseni katsonut. Tilasin muutaman froteisen pienyrittäjältä ja käytän niitä näiden virkattujen kanssa lomittain.

Viimeisenä sitten vaihtui talouspaperi. Kyllä, meillä on edelleen talouspaperia. Meillä on myös puklurättejä jotka on leikattu neljään osaan. Tämä tapahtuma kävi vähän vaivihkaa ja salaa. Vauvavuonna opin, että puklurättihän puhdistaa siis ihan kaiken. Pinttyneen helan, kaatuneet mustikkakeitot, sen puklun olkapäältä, kaikki muutkin tahrat vaatteista, ne ovat loistavia myäs nenäliinoina ja ties missä. Kannan laukussa koko ajan sellaista, lähinnä sen ylivertaisuuden takia puhdistaa silmälasit. Ne ovat myös kauniissa purkissa pienten pyyhkeiden kanssa keittiön pöydällä, kaapissa on lisää. Talouspaperin käyttö on jäänyt vähemmälle, lapsikin pyyhkii suunsa ja kätensä ennemmin näihin.


Miten sä jaksat pestä näitä?

No, samalla tavalla kun muutakin pyykkiä. Lajittelen pyykit valmiiksi pyykkikoreihin ja näille on valmiiksi erillinen pyykkikorinsa.Heitän sinne kaikki nuo liinat ja pesen kerran viikossa. Joko lakanoiden tai pyyhkeiden kanssa käytönnössä. Sieltä ne sitten viikataan takaisin omille paikoilleen. En koe tätä mitenkään rasitteena, siksi pesukymys yllätti itsenikin. Tietenkin pesen, pesenhän lakanat ja pyyhkeetkin. Samalla kun nakkaan ne kestovanulaput pesupussissaan samaan koneelliseen rullaamaan. Vaihtoehtoisesti kun kerran pesen lapsen kaikki sisävaatteet kuitenkin 60 asteessa niin heitän nämä sinne.

Pesu on siis joko 60 tai 90 asteessa. Kyllä ne siinä puhdistuvat ja viikkaaminen paikoilleen menee siinä samalla kuin muutounkin. Eikä noita ole pakko viikata edes, voisivat hian hyvin olla vähemmänkin nätisti vain jossain korissa josta sitten noukkia käyttöön. Itse vaan tykkään laittaa rullalle ja viikata vähän.

Onko tässä sitten järkeä?

On minusta. Sekä taloudellisesti että luonnon kannalta. Pesen ja käytän uudelleen. Itse teen tätä matkaa ekologisempaan ja vähemmän kuormittavaan kulutukseen nyt hiljalleen jo kolmatta vuotta, mikään ei ole tapahtunut hetkessä eikä tapahdu. Kaikki on otettu vähitellen vasta käyttöön.

Jos olisit kaksi vuotta sitten sanonut, että teen itse pyykkietikkani ja hoidan kaiken siivoamisen noilla kestoräteillä niin en olisi uskonut. Ai että korvaisin talouspaperin? En ikinä. Korvaisin osan siivousaineista sitruunalla, ruokasoodalla ja muilla luonnon aineilla? Ei pidä paikkansa!

Muutos on ollut pitkä ja sitä on tehty todella hissuksiin. Sen takia minusta jokainen askel on parempi kuin ei askelia. Jokainen voi tehdä jotain, löytää se sweet spot siitä oman mukavuuden reunalta jossa tämä on mielekästä on se isoin juttu. Itselläni nämä ja monet muut asiat ovat sellaisia joita mielelläni teen ja jotka ovat minulla vielä helposti vielä tehtävissä. Ratkaiseva askel oli riittävä määrä noita rättejä, ei sitä yhdellä pärjää, mutta yhdellä oli hyvä aloittaa kokeilu.

Onko teillä kestovanulaput käytössä?
Tai kesto- jotain muuta?

Ihanaa sunnuntaita!


Kommentit

 1. Mahtava postaus, sain täältä vinkkejä omaan kulutuskäyttäytymiseen. Miksi meillä on taas Wettexejä, kun pitkään käytin kestoliinoja ja pesin niitä koneessa. Näin sitä pieni pala kerrallaan voi alkaa muuttamaan omia tottumuksiaan.

  Sydämellistä sunnuntaita Satu. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen rehellisesti sitä mieltä, että mitään tapaa ei kannata muuttaa kerralla. Kukaan ei kerralla saa kaikkia rutiineja ja uusia tapoja juurtumaan ja niistä tulee ennemminkin rasite kuin että siitä oikeasti vielä nauttisi jossain määrin. Jokainen teko tarvitaan, että toista alettaisiin arvostelemaan siksi että tekee eri asioita kuin itse on musta sekin väärin. Luonto tarvitsee kaikki muutokset, ennemmin tuhat jotka muuttaa jotain kestävämpään suuntaan kuin kymmenen jotka on täydellisiä.

   Ihanaa uutta viikkoa Tiia <3

   Poista
 2. Meillä on käytössä kestorätit, olen tehnyt bambulangasta. Olen miettinyt noiden vanulappujen tekemistä itse ja taidanpa nyt vihdoinkin käydä toimeen asian kanssa.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään noista lapuista, sekä virkatuista että kankaasta ommelluista. Suurin vinkki on tosiaan pestä ne pesupussissa, ekalla kerralla kaivoin hyvän aikaa pussilakanan sisältä niitä irtonaisia lappuja :D

   Ihanaa uutta viikkoa Outi! <3

   Poista
 3. Juuri näin, pienin askelin mutta oikeaan suntaan! Mä tutustuin kestovanulappuihin vasta ja nyt ne on jokapäiväisessä käytössä ja ekat koneelliset pestykin. Pyykkietikka on myös tuttua mutta kestoliinat pitäisi varmaan hankkia. Tosin wettexit oon pessyt välillä koneessakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin pikkuhuljaa jotta se tuntuu itsestä hyvältä! Mä tein aikanaan listan jonka kanssa hiljalleen olen näitä vaihtoja tehnyt. Nyt alkaa lista olemaan lopussa, mutta kyllä siihen se reilu puoli vuotta meni. Eikun etsimään uusia siis ;)

   Kestoliinat sitten kun tuntuu hyvältä. Ne ilmeisesti tekee myös nopeasti (minä en...) jos pysyy virkkuukoukku kädessä, mutta onneksi niitä saa valmiinakin. Ja toisaalta, jos wettexin pesee niin tarvitseeko sitä vaihtaa silloin? Käyttää sen mitä itsellä on, sekin on tärkeää. Ei osta uutta vaan menee sillä mitä on.

   Poista
 4. Pesen chifonet pöytärätit pesukoneessa, hyvin kestävät 60 astetta. Pyykkietikka on kova juttu: jumppavaatteet eivät ala niin nopeasti haista hieltä, kun niihin käyttää etikkaa huuhteluaineena. Liila.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en koskaan tajunnut edes pestä noita, heitin vaan roskiin kun mielestäni käyttöaika oli täynnä. Ja joo! Pyykkietikka on ihan ehdoton treenivaatteiden kanssa, todella hyvä niiden kanssa!

   Poista
 5. Mä olen jo varmaan 15 vuotta sitten jättänyt huuhteluaineet pois käytöstä täysin turhana. Rätit on olleet pestäviä keittiörättejä lukuun ottamatta yhtä kauan, keittiössäkin viitisen vuotta. Kuukautissuojat kestoa n. kymmenen vuotta. Talouspaperista en ole kuitenkaan valmis luopumaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en myöskään käyttänyt vuoriin huuhteluainetta ennenkuin kokeilin tuota pyykkietikkaa. Kaipasin lakanoihin tiettyä pehmeyttä jonka se antaa, samaa jonka huuhteluaineesta saa, onneksi siis on pyykkietikka.

   Ei musta kaikesta tartte luopua, jokaiselle on omat kestonsa. Mietin itsekin talouspaperia pitkään ja meillä tosissaan on sitä edelleen olemassa. Sitä kuluu vaan paljon vähemmän. Jokainen tavallaan, tossahan on jo huikean monta kestojuttua sulla!

   Poista
 6. Ihan mahtavaa Satu! Ja ihanan rehellisesti kerrottu se, että alkuperäinen syy muutoksiin ei välttämättä ollut ekologinen ajattelu, vaan ihan muu. Arvostan.

  Mulla olis sulta paljon opittavaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka :) Totesin tuossa, että turha sitä on koettaa sanoa että kaikki olisi alunperin tehty ekologinen ajattelu edellä. Totuus on, että joskus ne kestojutut toimii paremmin, toisinaan painaa raha. Monesti se rahan säästö ja ekologisuus kulkevat käsikädessä kestotuotteiden kohdalla.

   Samalla kuitenkin pitäisi aina muistaa, että on myös ekologista käyttää sitä mitä on jo. Turha vaikka niitä vanulappuja on uusina roskiin heittää ja korvata niitä noilla kestoräteillä. Käyttää ne ensin pois, tai edes säilyttää pahan päivän varalle kuten itse tein. Tuli se pahakin päivä ja kun silmätulehdus osui kohdalle niin tasan käytin kertakäyttöisiä lappuja sen aikaa :)

   Poista
 7. Minä pesen Chifonetin koneessa, kestävät hyvin pesua. Pyykkietikkaa olen kokeillut, mutta en oppinut siihen. En ole käyttänyt vuosiin huuhteluainetta, niin en sitten oppinut etikankaan käyttöön. En ole vielä innostunut kokeilemaan noita kestovanulappuja, mutta ehkä pitäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tosiaan koskaan oppinut pesemään noita, vaan heitin aina pois. Etikka tuli kun kaipasin pehmeyttä lakanoihin ja sitä että treenivaattet pysyy fressimpinä pidempään. Huuhteluaine jäi pois vuosia sitten, edelleen vähän haastetta muistaa etikka mutta hiljalleen.

   Vanulaput on mulle ainakin tosi toimiva ratkaisu. Helpoin tapa varmasti on kokeilla ihan vaan leikkelemällä vanha pyyhe/paita/tmv osiin ja kokeilemalla niillä. Tulee kohtaisen edullisella hinnalla kokeiltua eikä mene rahaa hukkaan sen suhteen että ostaa jotain jota ei käytä. Itse aloitin suoraan tosin tilaamalla ne laput, mutta näin jälkikäteen ajatellen olisin toiminut fiksummin ja testannut ensin edullisemmalla :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!