Merinovillan pauloissa


Et tarvitse paljon, mutta se mitä tarvitset on oltava laatua.

Enpä olisi ajatellut, että minusta muodostuu merinovillaneuleissa aikaa viettävä ihminen näin nopasti. Muutama hyvä löydös kirpparilta ja boom! olen koukussa. En toisaalta ihmettele, merinovilla on monesti ohutta mutta lämmintä. Se, mikä tästä tekee vaikeahkoa itselleni on merinovillan eettisyyden varmistaminen. Koska aika on rajallista olen toistaiseksi ostanut näitä vain kirpparilta. Eihän se silti tarkoita, että pusero olisi alunperin eettisesti tuotestusta villasta valmistettu, mutta ainakin pelastan sen joutumasta jätteeksi. Tämäkin pusero, kotimaista suunnittelua, merkki on cut & pret on löytö, mutta mikä löytö! Puserossa oli vielä laput kiinni kun tämä saapui kotiini. Se ei kuitenkaan tee tästä ongelmatonta: Pelastin puseron jätteeltä, mutta samalla tuin ehkä vähemmän eettistä tapaa valmistaa neuletta.

Olenko sitten selvittänyt merkin eettisyyttä? En hirveästi. Suomalainen design ei tarkoita että tätä olisi valmistettu Suomessa, vain että yrityksen pääkonttori on täällä. Joka on sekin toki parempi kuin jossain muualla. Joskus pitää kuitenkin antaa itsellensä armoa. Aina ja kaikkea ei voi selvittää, kaiken taustaa ei voi tietää. Pitää tehdä pieniä valintoja ja joskus antaa itselleen armoa. En missään nimessä voi sanoa olevani täydellinen kuluttaja tai oikeasti miettiväni kaikkea eettisyyden kannalta. Myös kysymys millä tavalla eettinen? Riittääkö eettinen valmistus intiassa, haluatko että se ommellaan Suomessa? Missä kangas on tehty ja värjätty? Monia kysymyksiä joissa tämmöinen tavan tallaaja välillä kokee kyllä isompaa tai pienempää ahdistusta. Jonka takia sitten ostan klassikkovaatteen kirpparilta, olen tyytyväinen hankintaani ja jatkan eteenpäin.

Merinovilla on kuitenkin ihanan pehmeä, lämmin ja oikein huollettuna myös kestävä materiaali.Vaatteiden huolto onkin asia johon olen oikeasti kiinnittänyt viimeisen puolen vuoden aikana enemmän ja enemmän huomiota. Parvekkeen sohvalla on useampi vaate pitkin viikkoa tuulettumassa ja vaatteet pestää mahdollisimman matalalla lämpötilalla, käytetään oikeaa pesuohjelmaa ja samalla suurin osa etenkin aikuisten vaatteista ilmakuivataan kiuvausrummun sijaan. Niin ne kestävät pidempään. Eikä pidä ymmärtää väärin, todellakin heitän lakanat, pyyhkeet ja vaikka lapsen sisävaatteet kuivausrumpuun. Lähinnä tarkoittaen nyt aikuisten vaatteita tässä ilmakuivauksessa, eikä niistäkään kyllä kaikkia, alusvaatteet menevät armotta rumpuun.

Neuleessa itsessään ihastutti nimen omaan sen materiaalin jälkeen malli ja väri. Pidempi malli antaa mahdollisuuden pitää myös rennompana vaatteena. Itse tunnun kokevan itseni päällä vaatteet niin että pidemmät mallit ovat rennompia kuin lyhyemmät. Väri on kauniin liila ja henkii kevättä. Samalla se on kuitenkin sopivan viileä sävy myös talvelle. Ohuena puserona tämä on myös niitä hyviä kerrostettavia vaatteita. Kylmänä talvipäivänä vaan bleikka päälle niin kokonaisuus olisi ihan eri näköinen verrattuna tähän jossa se on puettu rennommin farkkujen kanssa kauppareissulle.

Miten te näette vaatteiden eettisyyden? Missä menee se oma raja sen kanssa paljonko vaivaa näkee? Täytyykö kirppari vaatteista miettiä vielä erikseen että onko sen alkuperä eettinen vai ei?

Ihanaa torstaita!


Lisää pohdintaa materiaaleista täällä:
Miten valitsen vaatteideni materiaalit?

Kommentit

  1. Olen kyllä joistakin merkeistä ottanut selvää esim. missä on valmistettu ja sitten vaan luottanut siihen, että kaikki saman merkin vaatteet ovat "oikeanlaisia".
    Ihana neule ja varmasti myös lämmin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon että aika monin tekee lopulta noin, niin teen itsekin, eikä se missään nimessä ole väärä tapa toimia.

      Neule on kyllä ihan mahtava ja pitää lämpimänä todellä hyvin vaikka onkin noin ohut :)

      Poista
  2. Mä en kirpparivaatteiden kohdalla ajattele eettisyyttä koska musta se on jo eettistä että kierrättää, mutta muissa vaatteissa kyllä. Katsoin dokkarin aiheesta ja se sai miettimään omia kulutustottumuksia entistä enempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erilaiset dokkarit saa kyllä hereille, kun katsoo millaisissa olosuhteissa töitä tehdään ja millaisia myrkkyjä vaateteollisuus pumppaa vesistöön.

      Poista
  3. Nätti merinovilla paita! Varmasti lämmin ja tuo liila on ihanan pirteä väri. Itsellä on ollut haaveissa jo pitkään neuloa itse villapaita, ehkä tänä talvena vihdoin toteutan haaveen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!