Miten valitsen vaatteideni materiaalit?


Onko sillä materiaalilla muka niin paljon merkitystä vaatteen kannalta?

Lause jonka esitin itselleni vielä viisi vuotta sitten kun vaatteen materiaalilla ei omalla kohdallani ollut ihan hirveästi väliä. Vaatteen ulkonäöllä oli enemmän merkitystä kuin sillä miltä se tuntui yllä. Sittemmin olen todennut että mukava vaate hengittää jonka takia suosin tiettyjä materiaaleja. En ole tosin mikään expertti näiden kanssa. Puuvilla, villaa, pellavaa ja silkkiä on kaapissa jonkun verran. Niihin pyrin myös panostamaan vaikka teenkin sen kirppari hankintojen kautta. Sen lisäksi napakaka trikoota olevat mekot ovat suosikkejani, ne päällä on hyvä olla. Tietty johdonmukaisuus vaatteiden hankinnassani kuitenkin nykyisin on.

Kesällä pyrin etenkin lämpimällä suosimaan pellavaa housuissa. Pellava vaan on siitä ikävä materiaali, että se rypistyy kun ottaa yhdenkin askeleen. Housuissa se ei itseäni häiritse, mutta jakuissa ja paidoissa tilanne on toinen. Tämän takia monet vaatteeni ovatkin olleet kesällä ja keväälläkin puuvillaa. Nykyisin vaan puuvillan löytäminen ilman että siinä on seassa elastaania on vaikeaa. Jonka takia jokaisissa farkuissani taitaa olla elastaania. En ole kovin ilahtunut siitä, mutta ainakin käytän ne niin loppuun että tuntuvat hajoavan päälle jossain vaiheessa. Nyt niistä on sitten tulossa vielä hame, niistä vanhoista farkuista siis. Uusiokäyttöä parhaimmillaan, ainakin omaan makuuni.

Villa on tällaiselle vilukissalle paras mahdollinen materiaali ainakin talvella, monesti myös kesällä. Omistan useamman villapaidan ja takin, joista suurimmasta osasta voin kiittää äitiä joka niitä on vuosien saatossa tehnyt useampia. Pitävät lämpimänä viileämmällä kelillä ja istuvat omaan tyyliini hyvin.Silkki on materiaali jota olen hankkinut pääosin vain käytettynä ja sekin vain muutaman paidan verran. Ei siksi että jotenkin vierastaisin silkin käyttöä. Ei, vierastan sen huoltoa. Vuosia vältin silkkiä koska se pitää pestä käsin jotta materiaali ei vahingoitu. Nykyisellä pesukoneellani voi pestä silkin joten sen käyttö on helpottunut siltä osin. Hintava materiaali, mutta uskon sen olevan myös kestävä.

Miksi sitten suosin näitä materiaaleja, myös käytetyissä vaatteissa?

Olen alkanut menemään enemmän ja enemmän mukavuus edellä vaatteissani, lienee ikä tehnyt tehtävänsä siis. Samalla mietin myös kestävyyttä ja kierrätettävyyttä. Sekoitemateriaalit ovat vaikeita kierrättää, luonnon kuidut tuntuvat kestävän paremmin, ainakin omassa käytössäni. Toki tässä on ihan valtavia eroja valmistajien kesken ja sillä miten niitä omia luonnonkuitujaan säilyttää ja huoltaa. Itse kuitenkin tunnun palaavaan näihin vaatteisiin ihan mukavuussyistä. Hengittävät, lämmittävät materiaalit. Ikä ei tule yksin.

Kuvien paita on 60% silkkiä, 40% villaa eli todella lämmin ja samalla ohut neule joka sopii tuollaisenaan tai jakkujenkin alle. Löysin sen kirpaprilta "huikealla" 27€ hinnalla ja ei kovin kauaa tarvinnut miettiä kun sen itselleni otin. Ei välttämättä tarve hankinta mutta hankinta joka on nyt jo ollut päällä useampana päivänä putkeen samalla kun nautin sen materiaalista ja kyvystä muuntautua sen mukaan onko ulkona kuuma vai ei. Kaiken päälle onhan se kaunis vaate.

Onko vaatteen materiaalille sinulla merkitystä?
Ihanaa tiistaita!

Paita: Massimo Dutti (second hand) // Huivi: Balmuir // Farkut: GAP // Laukku: Balmuir

Kommentit

  1. Vaatteen täytyy tuntua hyvältä ihoa vasten. Itse tykkään sellaisista materiaaleista, jotka eivät helposti rytisty ja joissa on joustoa.
    Ihanaista tiistai-iltaa sinulle Satu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo, että vaate ei helposti rytisty on kyllä tärkeää. Siksi se pellava, niin ihanan viileä kun onkin tuottaa kesällä välillä pientä hermoromahdusta kun eihän se pysy rypiostymättömänä ikinä :D

      Ihanaa viikon jatkoa Outi <3

      Poista
  2. Yritän kyllä katsoa tarkemmin vaatteiden materiaalia. Minulla on todella harvoin kylmä, joten villa on usein turhan lämmin vaihtoehto :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!