Miten löytää oma tyyli?


Muoti vaihtuu, tyyli pysyy.

"Pukeudu siihen vain jos se on sun tyyliä" Edellä esitetty on lause, jonka olen kuullut monen monta kertaa ja lukenut vähintään yhtä monta. Ei kuitenkaan ole niin helppoa mieltää sitä omaa tyyliään. Jotut meistä osaavat sen hyvin, toisille se on taistelun takana. Itse kuulun näihin ihmisiin joille oman tyylin löytäminen ei ole ollut näin aikuisena helppoa. Teinina sitä seurasi muotia ja parinkympin korvilla tiesin kyllä miten pukeutua. Tyylin murros ja kriisi painottuikin siihen mihin se kovin monella kulminoituu: Oman kropan muutokseen. Raskaus fyysisesti siirsi luita, se teki kropasta ihan erilaisen. Salilla tavoitteellisesti treenaaminen ja ruokavalion noudattaminen on tehnyt saman.

Olen siis ajelehtinut tässä miettien mikä on sopiva tyyli pian 40 täyttävälle? Mikä on se oikea tapa pukeutua ikäisekseen? Kunnes sitten heitin nämä ajatukset pois. Todennäköisyys siihen että pukeutuisin lyhyisiin shortseihin koska en ole koskaan sitä oikein tehnyt on aika pieni. Samoin muut vaatekappaleet jotka eivät koskaan oikein ole olleet mieleeni jäivät kauppoihin ja kirppareille. En ajatellut lähteä repäisemään siltä osin millään tasolla, en koe siihen tarvetta.

Suurempi ongelma, omassa päässäni olikin löytää tyyli jossa saisin olla mukavissa vaatteissa, jotka on helppo pestä, mutta ilman että menettäisin kokonaan sitä jonka koen omaksi tyylikseni. Koen tyylini olevan jotain smart casualin kohdalla. Jakkuja ja farkkuja, ohuita puseroita, trikoo mekkoja ja erilaisia pidempiä neuletakkeja. Itselleni tuttuja värejä: sinisen eri sävyt, musta, puhtaan valkoinen, harmaa, vaaleanpunainen, punainen ja ajoittain myös liila. Ei pillifarkkuja minulle, vaan bootcut leikkauksella, ennemmin v-pääntiellä olevat puserot ja neuleet, jotain juttua ja yksityiskohtaa, mutta ennemmin simppelejä leikkauksia eikä kuvioita.

Tuohon pääseminen ei kuitenkaan ole ollut itsestään selvää, siihen että löysin oman tyylini uudelleen tarvittiin kuitenkin aikaa ja miettimistä.

Sovita kaikki:
Aloitin operattion sovittamalla kaikki vaatteet. Pidin kaapissa ne, joissa viihdyin. En niitä joita joku sanoisi että "sun kuuluu pukeutua noin" vaan ihan ne vaatteet joissa koin itse oloni hyväksi. Aika armotta karsin pois juurikin noita pillifarkkuja ja muutamia muita vaatteita joissa koin oloni epämukavaksi. Omaan makuuni väärän malliset lähtivät pois, monesti kynähameet ovat tällaisia. Pidän siitä miltä ne näyttävät, mutta löytää itselleni sopivia on osoittautunut todella vaikeaksi. Toinen vastaava vaate ovat tunikat. Ihanat löysät tunikat ovat niin kivoja päällä, mutta tunnen oloni niissä muumiksi. Enkä kyllä halua kokea olevani muumi.

Pinterest:
Yksi suurimmista apureistani tämän tyylin metsästyksen kanssa oli Pinterest. Kun olin saanut selattua läpi vaatteet joissa viihdyin aloin etsimään kokonaisuuksia jotka mielyttävät silmää perustuen vaatteisiin joita on jo kaapissa. Keräsin kansion jossa on jakkujen kanssa pidettäviä asuja jotka ovat omaan makuuni. Keräsin kansion mekkoja varten. Pinterest on siitä hyvä että se alkaa ehdottomaan noita tietyn tyylisiä kokonaisuuksia kun niitä on jonkun aikaa kerännyt. Samalla kun Pinterest tarjosi sopivia vaateyhdistelmiä olemassaolevista varmistui tietty tyyli mieleeni, juurikin tuo yllä esitetty olivat ne kulmakiveni. Edelleen ylläpidän kansioita, saan niistä ideoita pukeutumiseen.

Listat:
Tein kuvien perusteella listaa. Millaiset vaatteet ovat hyviä, mitä kaapissa on. Millaisista olin luopunut kun olin ne itselleni väärän mallisiksi todennut. Mitä sellaista on monessa kuvassa jota minulla ei ole. Sen jälkeen aloitinkin näiden etsimisen. Hissukseen ja koska kirpparista on kyse niin pidin silmällä useampia näistä vaatteista. Jos ostaisin kaupasta tekisin niin että etsisin ensin yhtä ja sitten toista. Kirpparilla kuitenkin kyse on siitä, että mitä sattuu tulemaan vastaan.

Sen vaikeampi prosessi ei kohdallani ollut, mutta on sanottava että missään nimessä se ei ollut kuitenkaan helppo. Ei "itsensä keksiminen uudelleen" koskaan ole. Aikaa vievää hommaa, mutta on sanottava, että silti pidin ja pidän siitä että kaapissa on tällä hetkellä vain hyvin istuvia vaatteita. Sen verran ahkerasti tyhjennän vanhoja sieltä aina pois, että huomaan kaapissa olevan jatkuvasti laatikko sitä varten että ne voi kirpparille lähettää myyntiin. Rikkinäisen toki kierrätän räteiksi ja milloin mihinkin, mutta ehjät, hyväkuntoiset joskin väärin istuvat sitten lähtevät kierrätykseen. Samoin vaatteet joita en enää käytä. Se on kieltämättä se vaikeampi paikka välillä, mutta sen verran armoton koetan olla, että lentävät pois.

Miten sinä löysit tyylisi? Millainen se on?

Lumisateen keskeltä ihanaa torstaita!


Käy ihmeessä kurkkaamassa se Pinterest kansio, 
jossa näitä tyylijuttuja on enemmänkin: Pinterest

Kommentit

 1. Olipa hyvä kirjoitus, sain siitä monta vinkkiä omaan vaatekaappien/laatikoiden karsintaoperaatiooni.
  Aurinkoisia kevätpäiviä - vaikka juuri nyt sataakin räntää!
  - Seijahannele

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla etttä tykkäsit ja tästä oli apua!
   Ihanaa viikonloppua, satoi tai paistoi! <3

   Poista
 2. Oma tyylini on muotoutunut vuosien saatossa ja sanoisin, että olen täydellisesti löytänyt oman tyylini vasta alle 10 vuotta sitten. Minun tyyliini kuuluu pitkät mekot ja tunikat sekä legginsit ja pillifarkut. Kenkinä tykkään käyttää tennareita ja ballerinoja!
  Olipa kivaa pohdintaa sinulla omasta tyylistä. Mukavaa iltaa Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on niin hienoa kun joku pystyy luettelemaan oman tyylinsä noin hyvin ja tietää tartkalleen mihin haluaa pukeutua ja mihin ei.

   Tyyli on hyvä pohdinnan aihe kyllä, etenkin sen muuttuminen.

   Kivaa viikonloppua Outi! <3

   Poista
 3. Mun oma tyyli on muovautunut pikkuhiljaa, mut toi idea että sovita kaikki-on loistava!
  Sillai saa vaatekaapin hyvin siivottua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sovita kaikki auttaa mulla myös siihen että vaatteiden määrä on hallinnassa, säännöllisesti kaikkien sovittaminen pitää vaatteet muistissa eikä tule hankittua esimerkiksi kymmentä mustaa puuvillaneuletta. Näin kokemuksella... :D

   Kivaa viikonloppua Maikku!

   Poista
 4. Hei mistä tuo neuletakki on? On nimittäin kivan näköinen.
  :)

  VastaaPoista
 5. Se on kirpparilta ostettu :) Niskalapun mukaan NOOM eli taitaa saada Stokkalta.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!