Kestävästi kotimainen


Vaatteet eivät muuta maailmaa, niihin pukeutuneet ihmiset muuttavat.

Aika ajoin, keväällä enemmän, ostan minäkin uusia vaatteita. Eettisyys vaatteen takana ei ole välttämätät mikään helppo homma ratkaista. On olemassa monen tasoista eettisyyttä, haluatko että vaate ommellaan Suomessa vai voidaanko se ommella muualla Euroopassa? Miten kankaat on tuotettu, miten ne on värjätty? Miten niihin käytetty materiaali, etenkin puuvilla, on kasvatettu? Kysymyksi on monta ja vastauksia vähintään yhtä monta. Se on syy miksi olen pääosin ostanut kirpparilta vaatteitani, koen sen olevan myös aidosti helpompaa. Helpompaa kun kaiken tämän selvittäminen.

Hiljalleen olen kuitenkin löytänyt itselleni kolme sopivaa vaatekauppaa joista ainakin katson näitä kotimaisia ihanuuksia. Todella pitkään, ja osittain edelleen, koen monen vaatteen olevan puhtaasti säkki malliin leikattu. Tarkoitan siis sellaista olkapäiltä levenevää ja putoavaa mallia. Tiedän, että monet merkit ovat siitä kehittyneet ja hyvä niin. Minä nimittäin haluan pitää kotimaisia vaatteita päälläni. Itselleni tuosta alun listasta tärkeää on, että vaate ommellaan kotimaassa, poikkeuksen voin tehdä jos tehdas jossa nämä ommellaan Euroopassa on sellainen joka maksaa reilua palkkaa ja jossa työajat sekä -olot ovat inhimillisiä. Toki haluan saman myös kotimaiselta tehtaalta, mutta täällä uskon valvonnan kuitenkin olevan tiukkaa myös - hyvä niin.

Haluan löytää itselleni klassisia ja ajattomia vaatteita, mutta haluan niiden olevan yksivärisiä. Tämä on monesti ollut myös ongelma, ainakin jos haluaisin jotain muutakin kuin mustaa. Suomalaiset käyttävät lopulta mustaa tai isohkoja kuvioita, en ole oikein niiden kuvioiden ystävä itse, ellei kyseessä ole raita ja sekin aika harkiten lopulta. Tottakai kaapissa on minullakin mustaa, yllättävän paljon oikeastaan, mutta värit ovat "ihan kivoja". Ainakin muutamat harkitut.

Kuvissa oleva KLOdesignin mekko onkin siis ollut siitä mielyttävä löytö että se ei ole musta eikä se ole kovin kuviouitu. Haluaisinkin siis sanoa, että vaikka etsin itselleni farkkumekkoa niin vaihdoin sen tähän mekkoon eikä ole tässä parin-kolmen viikon aikana kyllä kaduttanut ollenkaan. Tämä on niin mukava päällä, tässä on lyhyet hihat eli menee kuumemmallakin ja tässä on taskut. Kaikin puolin sellainen vaate josta maksoin ilolla. Ennen kaikkea se on ajaton, se ei seuraa mitään trendiä suoraan vaan se on hyvin klassinen vaate. Sellaisia kaipaan kaappiini lisää.

Ommellisen rentoilutakki on ostettu jo joulukuussa, etenkin nyt kesällä se tuntuu olevan joka päivä päällä. Hintava, voi kyllä, sitä tämä oli, takki on pysynyt pesusta toiseen samanlaisena. Hihat ovat ihanan pitkät. Olen aikaisemminkin kertonut, että haluan hihojen joko olevan vajaamittaiset tai sitten reilusti kämmenselän puolelle. Tässäkin vaatteessa on taskut. Kotimaiset valmistajat tuntuvat ymmärtävän taskujen tärkeyden ja hyvä niin. Tosin taskuihin tottumattomalle kokonaisuus jossa taskuja on neljä oli aika paljon, meinasin nimittäin hävittää töiden kulkuluvan noiden sisälle.

Kumpaakin vaatetta yhdistää se, että malli on kauniisti leikattu. Se ei putoa suorana olkapäiltä joka tekee siitä mielenkiintoisen ja sellaisen että viihdyn itse siinä. Todennäköisesti nämä eivät sovi kaikille, en usko että on olemassa edes sellaista vaatetta joka oikeasti olisi jokaiselle sitä sovittaneelle mieleen. Onneksi meillä on kuitenkin useampia valmistajia, joilta näitä voi löytää. Itselleni sopivimmat tuntuvat Ommellisen ja KLOdesignin lisäksi löytyvän Puuvillatehtaan valikoimista. Merkkejä on useita muitakin, eikä Suomi ole ainut maa, jossa näitä tuotetaan. Haluan kuitenkin ostaa klassikoita hiljalleen, en sellaista rypästä kerralla. Seuraavana hankintalistalla on "joka kelin" sopiva hame, haen tiettyä mallia, katsellaan mistä sellainen tulee vastaan. Jossain muussa värissä kuin mustana. Saattaa olla että ostan itselleni kesän aikana synttärilahjaksi myös toisen tätä sinistä vastaavan mekon, pidemmillä hihoilla. Tilanne kun on se, että arvatkaa sainko taas aikaan kaapista vaatteiden poistoa, no sainhan minä.

Nämä kotimaiset ovat siis omia suosikkejani. Pesusta toiseen saman näköisinä kuivumaan nostetut vaatteet ovat puhtaasti ilo. Eivät eettisesti tuotetut vaatteet pääse yhtään sen helpommalla kuin mikään muukaan vaatekaappini vaate tällä hetkellä: on oltava itselleni omaan makuuni sopiva leikkaus, on oltava materiaali joka kestää kulutusta ja pesua, se on voitava vesipestä ja minun on koettavana oloni hyväksi se ylläni. Tämän kaiken lisäksi tulevat vielä ne eettisen tuotannon vaatimukset. Onneksi valikoima on monipuolistunut ja näitä alkaa markkinoilla olemaan.


Loppuun jotain ihan muuta nimittäin Haagan Alppiruusupuisto! Siellä oli viime viikon lopulla ensimmäisiä kukkia jo havaittavissa. Muutama lämmin päivä ja veikkaan että se on täydessä kukassa. Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka, kukat ovat ihan valtavan kauniita ja täydessä kukassa ollessaan siellä viettäisi aikaansa enemmän. Toki tänä vuonna turvavälit huomioiden vielä tarkemmin kuin aikaismemin. Tuo ensimmäinen kukka kuva itseasiassa on sellainen, että sitä oli moni muukin kuvaamassa. Edellisinä vuosina olisimme varmasti tungeksineet siihen ympärille, nyt kuvaajia oli yksi kerrallaan ja me muut odotimme parin metrin turvavälein omaa vuoroamme. Oli ainakin itselleni ilo nähdä, että välit pitivät vaikka ihan jokainen tuosta kaunottaresta kuvat halusi.

Millä kriteereillä te valitsette vaatteidenne valmistajan? Mitkä ovat teidän kotimaiset suosikit?
Kuuluuko Alppiruusupuisto teillä joka kevään/kesän vierailukohteisiin?

Ihanaa tiistaita ja upeaa kesäkuuta!


Kommentit

 1. Ihanalta näyttää tuo asukokonaisuus! Ostin viime kesänä varmaan elämäni ensimmäiset puuvillahousut ja voi että ne oli kivat jalassa! Voi siis olla että joskus lapsena on puuvillaisia housuja ollut mutta itse en muista:) Tuo alppiruusupuisto on varmasti upea paikka! Alppiruusut on niin kauniita! Aurinkoista ja mukavaa alkanutta kesäkuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuvillahousut on kyllä todella mukavat! Itselläni on sellaiset hakusessa, saa nähdä tulevatko missä vaiheessa vastaan, toistaiseksi muutamia sovittanut mutta vielä ei sopivia ole.

   Alppiruusupuisto on tosi kaunis ja kun se on täydessä kukassa niin vielä kauniimpi.

   Aurinkoista kesäkuuta! <3

   Poista
 2. Kiva asu ja erityisesti ihastuin tuohon takkiin. Kotimaisista suosikkini taitaa olla Marimekko, mutta eihän minulla siihen ole varaa :) En ole vuosiin käynyt Alppiruusupuistossa, mutta aina kuvia sieltä ihastelen kyllä.
  Ihanaa tiistaita sinulle Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo takki on kyllä <3 Muistan kun sovitin sitä mietin että jos tämä istuu niin otan kyllä mukaan, vaikka hintava tuokin on, yli 100€. Toki olen sitä pitänytkin paljon. Marimekko on kyllä kaunis sekin, samalla skaalalla toki sekin hintava, itse olen parilta kirpparilta (mm Vestis ) nähnyt sitä myynnissä hyvin. ei se sielläkään halpaa ole, mutta huomattavasti edullisempi kuin uutena.

   Ihanaa viikon jatkoa Outi! <3

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!