Luottomekko kesäjuhliin


Sellainen kukkamekko joka ei olisi silleen liikaa kukkamekko mutta kuitenkin juhliin sopiva.

Olen kukkamekkojen kanssa enemmän kuin vähän kranttu. Sen pitää miellyttää silmää samantien, monet liian pienet kukkakuosit eivät tunnu osuvan omaan makuuni sitten ollenkaan, kun taas puolestaan isommat kukat, kuten vaikka Marimekon Unikko, tuntuvat olevan aivan liian suurta kuosia. Samaan aikaan siinä kukassa ei saisi olla liikaa eri sävyjä vaan sen pitäisi olla jollain tasolla harmoninen kokonaisuus. Samalla toki itse mekon pitää olla istuva ja sellainen malli jossa itse viihdyn. Ei siis mikään helppo homma tämä meikäläiselle kukkamekon löytäminen.

Reilu kymmenen vuotta sitten ostin aikuisen elämäni ensimmäisen kukkamekon. Se oli violetti Espritin mekko jota pidin niin kauan eri kesän juhlissa että se puuvillainen kangas yksinkertaisesti antoi saumastaan periksi. Mekko oli juuri sopiva yhtään helteisempiin kesäjuhliin ja luovuttuani siitä tuntui siltä, että toinen vastaava tuskin tulisi koskaan vastaan.

Arkiston uumenista löytyi kuvankin siitä mekosta: Lovely 1950's


Viime lauantaina olimme menossa lapsen kanssa aamupäivällä kaupoille mutta olimme lopulta vähän liian aikaisin liikkeellä, osa liikkeistä aukesikin vasta yhdeltätoista. Odotellessamme toisen liikeen aukeamista poikkesimme sitten UFF:lle. En oikeastaan mennyt etsimään varsinaisesti mitään, mutta vastaan tuli tämä aivan ihana mekko joka tuntui osapuilleen täyttävän joka ikisen mekolle asettamani vaatimuksen. Nappasin sen ja muutaman muun vaatteen sovitukseen, lopulta kävelin ulos liikkeestä tämä 12€ maksanut mekko mukanani. Mukaan tarttui myös ihana valkoinen paita josta myöhemmin enemmän.

Mekossa viehättää ensinnäkin tuo malli. Se on hyvin klassinen kesämekon malli toki, sellainen jonka koen itselleni sopivan hyvin. Mekon kangas puolestaan, vaikka onkin kukka kuosia niin on on lopulta hyvin hilittyä sellaista. Juuri sellainen kuosi jollaista kaipaan. Materiaali on ehkä 100% puuvillaa. Sanon ehkä, sillä tämä on jonkun itse tekemä mekko. Se on yksi syy miksi ihastuin tähän samantien. Sain itselleni upean vaatteen jonka joku on luonut alusta saakka. Ainut miinus on se, että mekko on aavistuksen liian suuri yläkropan osalta. Kuvissa sen olkaimet on laitettu osittain liivien olkahihnan alle, kuvat kun on otettu samana päivänä vielä. Jahka uudelleen pesen mekon niin lynennän olkaimia vähän, se on onneksi helppo homma jopa tällaiselle vähän ompelevalle nostaa noista olkaimia saumasta.

Mekko tosiaan meni samantien pesuun lauantaina kun kotiin päästiin jotta sain sen vielä saman illan tasavuotisjuhliin ylleni. Helteisenä päivänä olin miettinyt jo mitä ihmettä puen juhliin, joissa kuitenkin juhlitaan pyöreitä, mutta samalla ollaan ulkona. Kuumassa. Luonnon materiaalia ainakin pääosin oleva vaate oli siis kaikin puolin oikea ratkaisu näihin juhliin. Yhdistettynä valkoisiin kenkiin ja laukkuun tästä sai todella kesäisen kuvan. Juhlapaikan parkkipaikalla napatut kuvat tekivät näistä kuvista vielä jos jotain niin kansallisromantiikka tihkuvat. Kukkamekko, heinäpaalit ja latokin päätyi taustalle.

Vähän kuvia katsellessa nauratti kyllä nuo käsien rusketusraidat. Ihan kun niistä voisi nähdä kuka käy lenkillä t-paita päällä. Laitan siis kyllä aina suojakertoimet, sen lisäksi pidän hattuakin päässä, mutta tarttuuhan se aurinko silti. Yllättävän paljon jopa, vaikka en todellakaan makaa siinä auringossa ja jos voin niin valitsen aina sen varjon ennemmin. Pitää ehkä mennä hihattomassa sinne lenkille. Onneksi mekko vei huomion noita rajoilta, toisaalta onko sillä edes merkitystä? Tuskin olen ainut joka on suojautumisesta huolimatta saanut aikaan rajat.

Mekko kuitenkin toimi hyvin, olo oli jopa yllättävän viileä paahteisesta päivästä huolimatta. Uskon että mekkona tämä on se, jonka voikin sitten useamman vuoden ajan laittaa päälleen kesän eri juhliin. Vähän eri tavoin asustamalla menee yhtä lailla syntymäpäiviin kuin häihinkin, maalta kaupunkiin. Miksi ei sitten ihan niinä tavallisina arkipäivinäkin, mikään ei estä pitämästä ihan tavallisena tiistaina kukkamekkoa.

Millainen on sun kesän juhlien luottomekko? Onko sellaista?

Aurinkoista tiistaita ja samalla kesäkuun viimeistä!


Postauksen asukuvat: Hanna-Riikka Sarjus

Kommentit

 1. Huvitti nuo sinun kriteerisi, ja tiedätkö, että tunnistan itseni myös niistä - jos jotain haen, on tarkasti mielessä mitä saa olla ja mitä ei, hih. Mekkosi oli upea löytö ja kuin tehty sinulle. Kuviokin on juuri sitä mitä kuvailit kriteereissä, näyttävä muttei liikaa - ja sehän on tuo värien harmonia!
  Kaunista kesää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko myöntää että kyllä ne näin auki kirjoitettuina hymyilyttivät itseänikin. Sen verran tiukkaa kriteeristöä on yhdelle mekolle laitettu. Toki tarkoitus on muutenkin nykyisin löytää vaatteita joissa viihdyn pitkään, niin kauan että kuluvat loppuun. Saakin mielerstäni kriteerit olla silloin tiukat, ei sitä "sinne päin ihan kiva" vaatetta kuitenkaan tule pidettyä.

   Ihanaa pian alkavaa viikkoa Maarit! <3

   Poista
 2. Kiva mekko!

  Minulla on vaatekaapissani kesäisen kukkamekon mentävä aukko. En vaan ole jaksanut lähteä kaupoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kukkamekko on kyllä sellainen että pitää monesti olla just eikä melkein. Sen takia se tuntuukin vuorelta valloittaa löytää se oikea. Ainakin itsestä tuntuu, jos etsimällä etsin niin en todellakaan löydä sopivaa. Tuurilla sitten tulee vastaan, jos tulee.

   Poista
 3. Voi vitsit miten kiva mekkolöytö. Sopii ihan täydellisesti sinulle! Jaa-a mikäköhän olisi minun luottomekkoni. Niitä taitaa olla kaksi, toisessa on kukkia ja toinen on kirkkaan punainen ja kummatkin ovat maximekkoja, joissa tunnen oloni aina niin kotoisaksi.
  Ihanaa tiistaita sinulle Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ❤️ Useampi luottomekko kuulostaa kyllä hyvältä, parhaita ovat juuri tuollaiset joissa itse viihtyy ja joissa on oma olo hyvä.

   Ihanaa viikon jatkoa Outi! ❤️

   Poista
 4. Vitsi vieköön mikä löytö! Kukkamekkohullu täällä nykyään heh mietti, raitavaatteet vai kukkamekko. Tuo on ihan täydellinen kesämekko ja istuu sun päällä todella kauniisti ja aivan ihanat kuvat. <3

  Sydämellistä viikon jatkoa Satu. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö! Oli kyllä ihan kultaa löytää tämmöinen mekko ja päästä se heti pukemaan päälle. Ihan mahtava tehdä tämmöisiä löytäjä, vaikka sitten ihan vahingossa :D

   aurinkoista viikon jatkoa Tiia!

   Poista
 5. Kaunis mekko ja vitsit mikä maalaismiljöö taustalla. Ihanat heinäseipäät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jani! Toi miljöö oli kyllä semmoinen että yksi jos toinenkin otti noita kuvia tuolla, ihan vaan peltojen, heinäseipäiden ja muun kansallisromanttisen taustan vuoksi.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!