Mikä tekee vaatteesta suosikki vaatteen?


Välitä vaatteistasi, kuten välität hyvistä ystävistäsi, joita ne ovat.

Kaapissani on muutamia vaatteita, joita voi kutsua termillä suosikkivaate. Ne ovat sellaisia joihin tartun herkästi, joiden ympärille rakennan mielelläni kokonaisuuksia ja joita pidän ylläni uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Ne ovat vaatteita, jotka huononakin päivänä tuntuvat hyviltä päällä, ne ovat vaatteita joihin en tunnu koskaan kyllästyvän. Mikä näitä kaikkia vaatteita sitten yhdistää?

Miettiessäni kapseli vaatekaappia ja sen luomista olen miettinyt myös sitä, mikä luo itselleni suosikki vaatteen ja mikä saa vaatteen itsessään tuntumaan hyvältä päälläni. Mikä yhdistää ylipäätään niitä kaikkea vaateita joita kutsun suosikkivaatteiksi? Ensimmäinen asia, joka itselleni nousee kaikkein selvimmin mieleen on vaatteen istuvuus. Sen leikkaus on sellainen että viihdyn siinä oli päivä parempi tai huonompi. Ylipäätään vaatteen pitäisi olla oikean kokoinen ja sen pitäisi istua kantajalleen kuten hän toivoo sen istuvan. Ne sellaiset "olet tätä kroppatyyppiä pukeudu näin" huuhaat voi unohtaa. Jos se tuntuu itsestä hyvältä, se istuu hyvin.

Nappaa blogin Instagram seurantaan: Life with Satu


Omalla kohdallani myös vaatteen yhdisteltävyys on iso asia. Huomaan ehdottomasti suosikkieni olevan niitä, joita voin pitää melkein minkä tahansa muun vaatteen kanssa joita kaapissani jo on. Tottakai siellä on muutamia vaatteita, jotka ovat sellaisia että niiden yhdistäminen on haasteellista. On vaatteita, jotka on tarkoitettu loistamaan itsestään sellaisenaan kun ne ovat. Kuten vaikka kumpikin kukallinen mekkoni. Ehdottomasti ne ovat sellaisenaan niin näyttäviä, että niiden kanssa minkään yhdistäminen on haasteellista. Valkoinen ja musta sopisivat kummankin kanssa, mutta jotta vaate itsessään ja sen kuvio pääsee esille ei sen kanssa voi ihan hirvittäviä määriä mitään yhdistellä.

Niinpä monet suosikkini ovatkin siis, kuten nämä kuvan vaatteet, varsin eleettömiä. Ne ovat yksivärisiä ja helposti keskenään yhdisteltäviä. Ne on helpohkoa yhdistää myls niihin näyttävämpiinkin vaatteisiin. Kuitenkin puettuna yhdessä ne luovat varsin simppelin kokonaisuuden. Joskus on niitäkin päiviä kun ne ovat välttämättömiä ne simppelit kokonaisuudet. Toisaalta pelkkä yksiväsisyys ei riitä vaan niiden on kummuttava samasta väripaletista. Vaatteeni ovat tiettyjä värejä oikeastaan kaikki. Muutama poikkeus on siitä perus paletista jonka olen vuosien aikana itselleni omaksi ja hyväksi havainnut. Ne poikkeukset kestävät lopulta aika harvoin kaapissa.

Jos jollain haluan "revitellä" niin ennemmin se on huivi tai jopa käsilaukku sen sijaan että se olisi oikeastaan vaate. Siinä mielessä olenkin siis huivi-ihminen että sellainen usein on kokonaisuudessa mukana. Kesällä etenkin kuumalla kelillä harvemmin, mutta noin muutoin. Huivieissa suosikkejani oikeastaan taas ovat ne kaikki kuosilliset sen yksinkertaisen simppelin sijaan.


Suosikkivaate on monesti myös helppohoitoinen. Niin paljon kun rakastankin silkkipaitoja niin huomaan kerta toisensa jälkeen että ne jäävät käyttämättä. Tai oikeastaan ne jäävät pesemättä. Haluan päästä siinä mielessä helpolla vaatteideni huollon kanssa että niiden tulisi kaikkien olla vesi pestäviä. Myös niiden juhlavaatteiden. Pesulaan vieminen tuntuu jotenkin raskaalta jo ajatuksena, silkin peseminen taas käsin... no sanotaan näin että se on aina oma operaationsa.

Nykyisin toivon vaatteelta myös ettisyyttä. Tottakai pidän vanhat loppuun, tässäkin kuvassa on yksi kesän ehdottomia suosikkejani, vaalea Balmuir jonka eettisyydestä en menisi niin takuuseen. Kuten en menisi noiden baltsujenkaan. Mutta huollan ja hoidan niitä, pidän niitä usein joten koen ehdottomasti suosikeiksini. Kengät tuppaankin ostamaan uutena jalkojen ongelmien tähden mutta laukuissa haluiaisin ainakin osata painottaa käytettyjä.

Sen sijaan kotimaisen valmistajan musta t-paita jota pidän viikko toisensa jälkeen on ehdottomasti lunastanut paikkansa kaapissa. Tottapuhuakseni niitä on kaksi, sen verran hyvin viindyn tuossa. Farkkuhame, nyt kun sellainen on jälleen kaapissa on sekin ollut varsin tiuhaan päällä. Kesän käytetyin asu lienee kuvassa oleva, parikin versiota eri paidoilla blogissa olleena. Se lopulta onkin näiden suosikkien juttu, yhdistämisen helppous, se että ne istuvat haluamallani tavalla ja se, että ne kestävät. On raivostuttavaa etsiä suosikki vaatetta uudelleen ja uudelleen, jonka takia ennemmin panostan siihen laatuun.

Mikä tekee sinulle suosikki vaatteen? Millaisia suosikkisi ovat?

Leppoisaa tiistaita ihanat!


Sama farkkuhame aikaisemmin:

Kommentit

 1. Moi Satu!
  Kiitos kivasta blogista :) olen jo pitkään seuraillut täältä taustalta kirjoitteluasi kommentoimatta mitään. Itse olen +30 v nainen jota muoti ja vaateasiat myös kiinnostavat kovasti. Viimeaikoina olen tietoisesti koittanut vähentää kulutustani ja koittanut rakentaa kaapissa jo olevista vaatteista toimivia kokonaisuuksia ( houkutuksia on kyllä ollut vähän liian vaikea välttää ja lipsun aina ostamaan jotain myös uutena :)). On ollut kiva lukea blogia joka käsittelee sellaisia asioita pukeutumisesta mitä itsekin mietin paljon, esim. tämä kapselivaatekaappi. Turun seudun kirppisjuttukin oli kiva, sain siitä vinkkiä koska asun ihan turun liepeillä! Jatka samaan malliin, hyvää kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Olipa kaunis kommentti ja jaksoi lämmittää mieltä monta päivää!

   Tietoinen kulutuksen vähentäminen on kyllä tärkeä asia ja mielellään siitä ja monesta muustakin kestävämpään kulutukseen tähtäävästä jutusta puhunkin. Kapseli on omalla kohdallani kokeilua osaisinko ja pystyisinkö. En ole varma, mutta ainakin voin kokeilla.

   Toivottavasti Turun kirpparit ovat olleet hyviä kohteita myös myöhemmin.


   Ihanaa kesän jatkoa!

   Poista
 2. Kiva postaus ja näytät upealta! Vaikka niitä vaatteita olisi kuinka paljon, niin usein huomaa valitsevansa sen luottomekon tai paidan kun johonkin lähtee:) Kotona minulla on ihan lemppari mekko näin kesäisin, sellainen "kukkahömppä" on ihana kun kotona voi pitää rentoja vaatteita, töissä kun se ei ole ollut koskaan mahdollista. Leppoisaa alkanutta viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo on ihan totta, luottomekko ja paita on aina päällä, oli siellä kaapissa sitten mitä tahansa muuta. Siksi hiljalleen niihin suosikkeihin painottamassa minäkin sen minkä pystyn :)

   Ihanaa uutta viikkoa!

   Poista
 3. Hyvä istuvuus ja se, että oma olo on hyvä vaate päällä, siinä nuo minun kriteerit :)
  Viime aikoina olen onnistunut hyvin ostamaan vaatteita, jotka menevät heti käyttöön ja ovat mukavia päällä.
  Ihanaa tiistaita sinulle Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ovat kyllä oikein hyvät kriteerit! Onnistuneet vaatinnat ovat kyllä mahtavia ja sellaisia jotka menevät heti useamman kerran käyttöön.

   Ihanaa uutta viikkoa Outi!

   Poista
 4. Ihana farkkumekko, joka taipuu moneen. <3 Luottovaate ei ole silitettävä, sillä rasittavaa, kestää pesusta pesuun, on mukava ja imartelee kroppaa. <3 Eli kukkamekko. Ihanaa viikon jatkoa Satu. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia! Farkku on kyllä monessa mukana ja taipuu niin moneen kokonaisuuteen siinä samalla. Tuo ei silitettävä on tärkeä kriteeri itselleni myös, en todellakaan silitä jos ei ole pakko :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!