8 tapaa lopettaa pikamuoti


Ensimmäinen askel pois pikamuodista on kysyä "Miksi?" ennen ostamista.

Monessa paikassa puhutaan pikamuodin haitallisuudesta. Puhutaan siitä, miten pitäisi vähentää pikamuodin ostamista ja puhutaan miten tulisi tehdä harkityumpia ostopäätöksiä. Miten pikamuodista luovutaan? Miten on mahdollista muuttaa omaa kulutuskäytöstään? Miten pääsee siihen pisteeseen jossa voi aidosti sanoa että ei juurikaa enää osta pikamuotia?

Jäin itse miettimään, miten pääsin pisteeseen jossa kulutan, siis ostan, vähemmän pikamuotia kun vaikka viisi vuotta sitten. Tämä ei nimittäin ole ollut mikään helposti käännettävissä oleva asia, ei omassa päässäni eikä varmasti ole monen muunkaan päässä. Kun on vuosikausia, vuosikymmeniä, tehnyt tiettyjä päätöksiä omien vaatteiden suhteen niin pelkästään se ajattelumallin mututaminen on haasteellista. Tunnistin itsessäni nuo kysymykset ja siksi kasasin teillekin tällaista listaa siitä, millaisialla askelilla pikamuodin kuluttamisesta pääsee eroon. Nämä ovat tapoja jotka toimivat itselläni, ne ovat tapoja joilla olen itse päässyt eteenpäin.

 
1. Älä luovu kaapissa olevasta pikamuodista vain koska se on pikamuotia
Rakastan kaapissani olevaa marjapuuron väristä jakkua. Ostin sen reilu vuosi sitten keväällä uutena ja se on pikamuotia tuottavasta ketjuliikkeestä ostettu. Se on aivan puhdasta pikamuotia mutta en ole luopumassa siitä, tai muistakaan pikamuotia edustavista vaatteistani vain koska ne sattuvat olemaan pikamuotia.

Jos kaapissa on olemassa vaate josta pitää ja joka päällä on hyvä olla, niin missään nimessä ei ole tarkoitus siitä myöskään luopua vaikka ajattelumaailmaansa lähteekin muuttamaan. ei se kierrätys, kirpputori tai pahimmillaan roskis ja kaatopaikka ole sille vaatteelle oikea paikka eikä siitä ole tarvekaan luopua. Vaatteet voi ja minusta kannattaako pitää loppuun, ihan sama mistä ne on ostettu. Kestävämpää kehitystä on, kun pitää olemassaolevia vaatteitaan eikä osta yhtään uutta. Mistään.

2. Valitse vähemmän mutta parempaa laatua
Tilanne jossa selviäisimme kuitenkin vain kaapissa olevilla vaatteilla ei taida kuitenkaan olla vaihtoehto. Itse lähdin seuraavaksi panostamaan laatuun. Edelleen osa vaatteista oli tuolloin ja on edelleen ostettu liikeestä jonka voi luetella pikamuodin puolella. Se ei kuitenkaan tarkoita ettenkö käyttäisi niitä loppuun saakka.

Monet eettisemmin valmistetut vaatteet myös maksavat enemmän kuin kympin tai kahden paidat. Laatuun panostamalla saa pidempi-ikäisen vaatteen joka kestää jolloin tarve ostaa uutta ei tule yhtä usein vastaan. Itselläni alkaa hiljalleen olemaan kaapissa viiden vuoden rajan ylittäneitä vaatteita useampia, kymmenen vuotta vanhempia paljon vähemmän. Se kertoo omaa tarinaansa siitä miten alkutaipaleella olen sen suhteen, millaisia valintoja olen omien vaatteideni kanssa tehnyt.

3. Kierrätä, kierrätä, kierrätä
Kirpparit, kierrätyskekukset, second hand liikkeet... Vie itse ehjät vaatteesi myyntini tai kierrätykseen, kierrätä nekin joita et osaa tai pysty itse korjaamaan. Kierrätä kaikki mahdolliset vaatteet. Itse ostan pääosin kirpparilta tällä hetkellä, syitä on oikeastaan kaksi: Raha ja halu saada elämänmuutoksen myötä vielä yksi vaatekoko alemmas omaa vaatekokoani. Nämä kaksi linkittyvät hyvin tiivisti yhteen, eettisesti tuotetut vaatteet ova Oikeasti Hintavia, osittain jopa Todella Kalliita. En halua nähdä tilannetta jossa ne ovat väärää kokoa vuodessa.

Kirpparilta tekee myös aidosti oikeita löytöjä välillä, kuten nyt vaikka torstain postauksen punainen mekko tai sitten sieltä löytyy materiaalit. Kierrättäminen kun ei ole pelkkää kirpparilla käyntiä vaan sieltä voi myös löytää materiaalit uuteen vaatteeseen.

Kierrätystä parhaillaan postauksessa: Farkuista hameeksi


4. Korjaa vanhaa ja uudista
Tästä pääseekin aasinsillalla suoran seuraavaan kohtaan eli korjaa vanhaa ja uudista. En ole ihan varma onko itselläni kaapissa tällä hetkellä yhtään haaroista ehjiä farkkuja. Ehkä yhdet. Se ei kuitenkaan estä pitämästä nykyisiä. Ne on kaikki korjattu ja täten niiden käyttöikää on jatkettu aika runsaasti. Pieniä korjauksia tekee ilman ompelukonettakin, isompiin ehkä vaaditaan sitten se kone.

Itse tekemällä saa myös uudistettua vaatteita. Vaihtamalla napit jostain jakusta tai takista saa siitä ihan uuden näköisen. Pienillä jutuilla tekee aika isoja muutoksia. Joskus voi viedä myös ammattilaiselle korjattavaksi. Itselläni on uudelleen värjättynä ostoskassi joka on menossa suutarille kahvojen korjaukseen. Kassi itsessään on itseäni vanhempi Merimekon kankainen ostoskassi, sellainen kunnon paksua puuvillaa oleva. Värjäys antoi sille jo uutta elämää, seuraavaksi vien sen suutariin joka saa vahvistaa kahvoja nahalla. Aina ei ole tarve tehdä itse, joskus nämä voi viedä myös ammattilaiselle.

5. Sopiiko tämä vaatekaappiini?
Se tärkein kysymys uutta ostettaessa lienee: Sopiiko tämä vaatekaappini? Jos kaapissa ei ole mitään mikä sopisi sen raidallisen paidan kanssa niin kannattaako sitä oikeasti ostaa? Jos kaapissa on pelkästään sinistä niin onko se oranssi hame oikea valinta vaikka se olisikin kovin kaunis? Kysyä itseltään "Miksi?" on aidosti tärkeää kun kaappia käy läpi. Harkitumpaa ostamista on ehdottomasti se, että miettii tarvitseeko ja käyttääkö.

Itse koetan toimia niin, että koetan miettiä kolmesta viiteen asuakokonaisuutta joiden kanssa pidän jotain vaatetta jos sellaisen kaappiini hankin. Silloin teidän ainakin, että yhdistämisen mahdollisuuksia on jossain määrin.Toki vaatteella on muitakin kriteereitä, mutta tällä kriteerillä olen kokenut parhaaksi aloittaa. Tarkoituksena on kuitenkin etsiä niitä suosikki vaatteita.

6. Mieti kaksi kertaa ennenkuin lähdet seuraamaan uusinta trendiä
Oli aika, varmasti monella muullakin, kun siihen uusimpaan trendiin tuli tartuttua todella herkästi.Nykyisin teen sitä oikeastaan todella harvoin. Vaikka seuraan muotia edelleen kohtalaisen ahkerasti niin en kuitenkaan halua hypätä uusimman trendin mukaisiin vatteisiin. Se ei ole itselleni eettistä eikä ekologista kuluttamista missään vaiheessa.

Suosikki vaatteista enemmän: Mikä tekee vaatteesta suosikki vaatteen?


7. Poista paha tapa poistamalla houkutus
En tilaa uutiskirjeitä, puhelimessa on tasan yksi vaatekauppaaplikaatio ja sekin on kirpparille.Se, että sähköposti ei tulvi mainoksia ja tekstiviestit eivät kilise päivittäin auttaa omalta osaltaan ainakin itselleni tässä hommassa. Kun niitä houkutuksia ei ole niin eipä tule tehtyä ainakaan samalla tavalla impulssiostoksia. Tottakai niitä aika ajoin edelleen tulee tehtyä, mutta onneksi niiden määrä on radikaalisti kuitenkin vähentynyt.

Huomasin nimittäin jossain vaiheessa tarttuvani etenkin lastenvaatteiden tarjouksiin, mutta myös aikuisten vaatteiden kohdalla a,oin huomaamaan ajatusmaailmaa "no vilkaisen kun on alet". Ajatusmalli jossa aleissa on vilkaistava ostaakseen pikamuotia ei ole se, johon haluan sortua, joten nopein tapa oli poistaa kaikki nämä mainokset.

8. Ole tietoinen mitä ostat ja mistä ostat
Mitä enemmän olen pikamuotiin perehtynyt sitä enemmä huomaan karttavani paikkoja joista niitä saa. Tietoisuus siitä, missä oloissa vaatteet tuotetaan saa alitajuisestikin paikkoja välttämään. Edelleen teen ostoksia pikamuodin liikkeissä kyllä, lapselle nimittäin. Meidän kuikelo on sen tyyppinen että ainoat hyvät housut jotka eivät tarvitse henkseleitä pysyäkseen ylhäällä ovat mallia jota saa pikamuodin liikkeestä. Olen sielläkin kuitenkin tietoinen mitä ostan ja mikäli housuja uutena joutuu ostamaan niin ostan niitä vain minimimäärän jolla kuvittelen että selviämme. Sekin edes luomupuuvillaa jota liikkeestä onneksi saa.

Todellisuus kun on se, että en voi jättää lapselle sisähousuja ostamatta. Housujen olisi myös hyvä pysyä oikeasti jalassa eikä pudota puoleen väliin takapuolta. Tämä on sitten sen "sweet spotin" löytämistä ainakin omalla kohdallani. Teen valinnan joka ei ole hyvä, mutta teen huonoista valinnoista parhaan mahdollisen. Sama koskee omia kenkiäni, raskaus muutti jonkun verran jalan lestiä, ostan siis kengät jotka ovat omaan jalkaani hyvät, teen samalla tietoisen valinnan.

Tämä on ollut itselleni se kaikkein suurin opetus. Tietoisuus siitä millaisia valintoja tekee, niin vaatteiden ostamisen kuin monen muunkin ekologisempaan elämään tähtäävän asian suhteen.

Bonuksena: Kokeile ostolakkoa?
Tämä voi auttaa, tai se voi olla auttamatta. Mikäli vaatteita on tottunut ostamaan paljon saattaa auttaa se, että vaatteita ei osta huomaamaan miten hyvin jo olemassaolevilla tulee toimeen. Kaikille tämä ei toki toimi, osalle saattaa käydä niin että lakon jälkeen ostetaan vain entistä enemmän. Itselläni tämä tuli aika luonnostaan rakasuden aikana tämä tajuaminen miten vähällä määrällä vaatteita sitä oikeasti ihminen tulee toimeen. Se yksistään jo muutti ostokäytöstäni.

Siihen päälle kun vielä raskautta edeltäviin mittoihin kutistuminen otti aikansa niin huomasni luonnostaan suuntaavani kirpparille. Siis aidosti rahan takia, kun vaatteen käyttöikä on puolisen vuotta se mielellään saisi olla kirpparilta ja mielelläni vielä myyn sen eteenpäin. Enää tilanne ei ole sama, mutta kirpparilla käynnistä jäi kuitenkin kiva tapa jota mielelläni ylläpidän edelleen.

Millaisia keinoja teillä on lopettaa pikamuodin ostaminen? Onko näistä yksi tai useampi kenties käytössä jo?

Ihanaa sunnuntaita!

Kaipaatko vinkkejä miten tehdä kirpparilöytöjä? Käy kurkkaamassa: 
Kirppari verkossa - Miten niitä löytöjä oikein tekee?

Postauksen kuvat: Teemu Salminen

Kommentit

  1. Tuolla olikin jo nuo minun jutut, kierrätys, harkintaa ostoihin ja korjauksia!
    Hyviä keinoja vähentää turhia ostoksia! Aurinkoista sunnuntaita sinulle Satu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi! <3 Kyllä noita on tullut kokeiltua erilaisia jutuja joska ei ostaisi mitään turhaa oikeastaan :)

      Poista
  2. Hyviä vinkkejä!

    Minä olen hyvin maltillinen shoppailija ja yksi parhaista vinkeistäni on pysyä poissa kaupoista ja kauppakeskuksista. Kun ei pyöri kaupoissa, ei tule ostettua mitään hetken mielijohteesta. Nykyisin en edes lomamatkoilla käy ostoskeskuksissa. Tämä on tosin johtanut siihen, että en millään viitsisi lähteä vaateostoksille, vaikka välillä olisi jollekin vaatteelle ihan oikea tarve.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo on kyllä niin totta! Itse kun harvemmin menen muuta kuin hakemaan lapselle jotain niin on jäänyt kaikki ostokset oikeastaan lomalle, silloin ne shoppailut saa tehdä yksin ilman taaperoikäistä makutuomaria :D

      Poista
  3. Eettinen ostaminen olisi melkein välttämätöntä. Vaateteollisuus on pahempi ilmastoongelma kuin laivaliikenne yhteensä. Minä en ole ostanut uusia vaatteita yli kahteen vuoteen, paitsi kirppareilta. Oikein vihastuttaa tuo pikamuoti. Jos ostan, ostan mieluiten kotimaista ja laadukasta. Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!