Miten tunnistaa laadukas vaate?


Köyhällä ei ole varaa halpaan.


Näin minulle joskus lapsena opetettiin ja pitäähän se jossain määrin ainakin paikkansa. Ainakin tapauksessa jossa rahalla sattuisi saamaan laatua. Kun näin tapahtuu niin laatu kestää pitkään. Minulle se laadun vaatimus vaatteessa etenkin on määriteltävissä todella helposti: Pesu toisensa jälkeen sen on näytettävä samalta kuin uutena.

Olen, nykyisin, aika kova huoltamaan vaatteitani ja pitämään niistä oikeasti hyvää huolta. Sama koskee kenkiä, laukkuja ja huiveja. Pesen oikeilla ohjelmilla, tuuletan ennenmmin kuin peen ja pesemisessäkin ennemmin yksittäinen tahra kuin kokonainen vaate. Lyhyesti voisi sanoa, että olen todella tarkka nykyisin millaista laatua ostan ja millaista laatua ostan etenkin uutena.Ongelma onkin sitten siinä, että miten saisin sen selville onko kyseessä oikeasti laadukas vaate ja kestääkö se käyttöä enemmän kuin kerran tai kaksi?


Minulla ei ole varsinaista vastausta mutta muutamia juttuja olen tässä vuosien aikana oppinut. Ei voi sanoa kikkoja, koska eivät ole mitään varsinaisia kikkoja, mutta yksityiskohtia ja muita asioita joihin kiinnitän itse huomiota vaatetta ostaessani.

1. Mitä materiaalia vaate on?
Luonnonmateriaali on parempi kuin keinokuitu.

Asia ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen aina, myös laadukasta keinokuituakin on olemassa.  Laadukas selluloosasta valmistettu viskoosi voi olla hyvinkin kestävä materiaali, se on myös laadukkaana kaikkea muuta kuin hiostava vaan voi olla oikeastaan yllättävänkin hengittävä. Samoin sekoitekankaat joissa polyamidia tai nylonia on maltillinen määrä (20% tai alle) saattavat monesti kesää jopa pidempään kuin se 100% luonnon materiaalia oleva vaate.

Itse suosin puuvillaa, silkkiä ja villaa. Pellava on hyvä materiaali myös, mutta ihmisenä joka vihaa silittämistä se ei ole se kaikkein paras mahdollinen. Pellava-puuvilla sekoite kuitenkin on kovinkin mieleeni. Villaa ja silkkiä rakastan, kashmiria ostan harvemmin, se on hyvin hintavaa ja monesti sitten taas edullisemmasta päästä ollessaan sen verran ohutta että en koe sen olevan enää niin paksu neule kuin haluan neuleen olevan. En siis voi sanoa että olisin tässä mikään malliesimerkki, mutta ainakin tiedostan nykyisin tarkemmin millaisia materiaaleja olen ostamassa.

Nyrkkisääntönä koetan ajatella: Akryyli jää kauppaan, vältä liikaa polyamidia ja nylonia vaatteissa.

2. Miltä materiaali tuntuu?
Laadukas ei ole aina sama kuin kevyt

Miltä materiaali tuntuu käsissä? Tämä on vaikea toteuttaa verkkokaupassa mutta paikanpäällä helppoa. Laadukas villakangastakki on painava ja itse jätän usein ne ihan henkäyksen ohuet luonnon materiaali vaatteet kauppaan. Pelkään niiden vahingoittumisen puolesta sen verran paljon että en halua monesti hintavaa vaatetta heti saada pilalle. Niiden kanssa myös laadullisesti on oltava tarkempi noin muutoinkin, mutta siitä seuraavassa kohdassa enemmän.

Paksu materiaali ei ole mikään onnen tae, ei tietenkään, mutta monesti se kertoo tiheammin kudotusta kankaasta joka taas useimmin ainakin itselläni on tuntunut kestävän kulutusta paremmin. Jonka takia koetan suosia siis tiheämmin kudottua vaatetta, usein siis paksumpaa ja painavampaa. Ei aina, parempi siis tarkistaa tämäkin joka kerta.

Mikäli ohut vaate on kuitenkin tiheää neulosta kankaan osalta saatan sen hyvinkin ostaa, silloin tiedän ettei se "hajoa käsiin". Tiedätte varmaan, kun tuntuu että pelkkä pesu hajottaa vaatteen. Sellaiset vaatteet jätän nykyisin kauppaan vaikka ne ovatkin aivan ihania noin muutoin.


3. Miten hyvin saumat ja yksityiskohdat on ommeltu?
Laadukkaassa vaatteessa saumat ovat suorat

Oletteko törmänneet siihen, halpaan vaatteeseen jonka saumat päättyvät miten sattuu, vetoketju on ommeltu vähän sinne päin kiinni ja napit jäävät käteen ensimmäisellä kerralla kun laitat niitä kiinni. Itselleni tämä kertoo että vaate on haluttu tuottaa halvalla jolloin jätän sen mielummin ostamatta. Todennäköisyys siihen että vaate ratkeaa saumastaan on kuitenkin ihan kohtaisen suuri, tai vetoketju jää käteen tai mitä ikinä. Aika monta vastaavaa tarinaa voisin näistäkin kertoa kyllä.

Myös ihan yksinkertaisesti: Onko sauma ommeltu suoraan? Valmiiksi sinnepäin kieroon ommeltu sauma ei todennäköisesti tule kestämään kovin kauaa. Ei ainakaan niissä vaatteissa joita itselläni on ollut käytössä. Myös pitkillä tikeillä ommeltu vaate ei tuskin kestää yhtä kauan kuin lyhyillä. Pitkät tikithän nopeuttavat ompelua ja etenkin ohuemmassa vaatteessa tämä kostautuu todella nopeasti. Samoin jos ommel on osittain ilmassa niin vaate jää ostamassa, kyllä sen pitäisi olla kokonaan siinä kankaan päällä. Mielellään saumanvaraakin pitäisi olla.

Käytännössä siis mitä ohuempi kangas, sen lyhyempi tikki tarvitaan.

4. Nukkaantuuko vaate jo kaupassa
Yhtään pörröä, jätä kauppaan

Tämä on asia jonka olen oppinut kantapään kautta. Tiedättehän ne vaatteet jotka nukkaantuvat ja pörrööntyvät jo kaupassa. Jep, ne juuri. Jätän ne nykyisin kauppaan. Tarkistan paitojen kainalot joka kerta, niin monesti olen ostanut vaatteen jossa on sitä nukkaantumista valmiina ja se ei koskaan ikinä mene pois. Toki nypynpoistajalla saa jotain aikaan mutta jos joudun käyttämään sitä heti niin aika varmasti se tarkoittaa, että saan käyttää sitä jatkossakin. Koska itse haluan vaatteiltani helppohoitosuutta niin jatkuva nyppyjen hoitaminen ei ole asia jota haluan tehdä.

Muutkin valmiit viat jätän kauppaan, ennen ajattlein "kyllä se siitä, voin korjata". No, en korjaa. Ihan turha hankkia siis. Viallisia en osta.

Voiko vika olla käyttäjässä?
Huollatko vaatteesi ja asusteesi oikein?

Aihe joka on sekin minusta hyvä nostaa esille, voiko vika olla siinä miten vaatteita ja asusteita huolletaan? Voi tottakai. Huoltamatta jättäminen, vaatteiden väärässä lämpötilassa pesu ja vaikka mitä muuta. Villa vaatii oman pesuaineensa, samoin silkki. Nahvaa vaatii säännöllistä huoltamista ja oikeastaan kaikki vaatteet pysyvät parempina kun ne huoltaa säännöllisesti. Vaatiihan se oikeasti aikaa ja vaivaa, helpompaa, ylivoimaisesti helpompaa olisi vain paiskata vaate aina pesuun mutta silloin se menee nopeammin pilalle.

Se taas on se kulutuskulttuuri jota en itse halua olla tukemassa joten ennemmin sitten näen sen vaivan. Sitäpaitsi investoin ihan kohtalaisen suuria summia nykyisin uusiin vaatteisiini, todellakin haluan myös pitää ne kunnossa. Toisaalta sama koskee myös niitä vuosia vanhoja henkka maukkojani, niitä kun ei enää saa mistään.

Entä tämän postauksen vaatteet? Noudattavatko ne näitä ajatelmiani?

Pitkä collegetakki on tiheäneuleinen ja itseasiassa yllättävän painava, se tulee pesusta uudelleen ja uudelleen saman näköisenä vaikka ensisijaisesti koetan sitä tuulettaa pesemisen sijaan. Mekko on kotimaisen valmistajan kirpparilöytö ja saatuani sen totesin sen varsin laadukkaaksi, se on kestänyt hyvin käytössä, en tioedä kauanko se oli edellisellä omistajallaan, mutta itselleni vaate meni sinne suosikkien puolelle joita varmasti pidän vielä pitkään.

Asusteista silkkihuivi on itseasiassa uusi, siitä oli eilen blogin Facebookin puolella juttua. Silkkihuivit olen oppinut pesemään ja säilyttämään uskoakseni oikein joten uskon tämänkin ihanuuden kestävän vielä. Kirppari löytö sekin. Kengät omistan valkoisina samat, joo nämä vaativat vähän huoltoa mutta kävelyn puolesta tuntuu kuin kävelisi tossuilla.

Laukku sitten taas... No, vaalean harmaa pehmeä nhka on oikeasti aika herkkä materiaali, joten ellen olisi valmis näitä muutamia vaaleita laukkujani ja kenkiäni oikeasti valmis huoltamaan niin en näitä ostaisi. Tämä on pesty satulasaippualla, suojattu mehiläisvapaa sisältävällä nahkavoiteella ja vielä suihkutettu sellaisella sadesuojalla. Tämä on tehty joka vuosi sen jälkeen kun laukun sain joululahjaksi. Sen verran nopeasti se nappaa väriä. Ei siis se ihan ensimmäinen suositukseni, mutta rakastan tuota laukkua ja olen valmis näkemään sen hyvänä pysymiseen vaivaa.

Miten te määrittelette vaatteen laadukkaaksi?

Ihanaa tiistaita!

Käy vilkaisemassa vielä postaukseni siitä miten pyykit pesen ja vaatteet huollan: Puhutaan puukinpesusta


Missasitko jutun huivista, ota seurantaa blogin somet:
Facebook

Kommentit

  1. Oikein kiva asu sinulla, kaikki yksityiskohdat hienosti kohdallaan. Tyylikästä!
    t. Irmeli

    VastaaPoista
  2. Kyllä kankaasta ja niistä saumoista nimenomaan saa paljon vaatteen laadusta selville. Itse olen työkseni tehnyt korjausompeluhommia aikanaan, joten erilaiset saumat ja kankaat ovat melko tuttuja. Ihana asu sinulla <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin olen tässä päätellyt, sen verran monta kertaa kokeillut kantapään kautta noita muita vaihtoehtoja että ei kiitos enää!

      Kiitos Outi, kokonaisus on kyllä kovin mieleen <3

      Poista
  3. Sinulla on kaunis harkittu kokonaisuus päälläsi. Minäkin havahduin pari vuotta sitten, ilmastonmuutoksen takia, ajattelemaan vaatteiden ostoa. Olen ollut nyt ostolakossa reilu kaksi vuotta. Sallittua on ostaa kirpparilta. Hyviä vinkkejä vaatteen laadun tarkastamiseen, osa oli minulle tuttuja, koska olen kirjoittanut postauksen samasta aiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja <3 Tuo on aika pitkälle se vakio kokonaisuuteni mekkojen kanssa valita joku pidempi neule tai tuo rentoilutakki.

      Kahden vuoden ostolakko kuulostaa kyllä upealta suoritukselta! Ihan mahtavaa tuollainen. Itse en ole kokenut ostolakkoa mielekkäimmäksi tavaksi lähteä muuttamaan omaa toimintaa, sen sijaan olen koettanut uusissa vaatteissa valikoida kirpparin ohella vain kotimaisilta valmistajilta.

      Pitääkin käydä kurkkaamassa postauksesi, vaatteiden laatuun tulisi kiinnittää aina kuitenkin huomiota, varmasti siellä on uusia vinkkejä minulle myös :)

      Poista
  4. Kyllä sen monesti näkee jo ostohetkellä vaikka yllätyksiäkin on tullut. Joskus joku edullisempi vaatekin voi kestää tuhat pesua ja vuosia käytössä. Mutta lempivaatteita pesen tietenkin ahkeraan ja jos alkaa nyppyyntymään ja värit lähtemään. Nyppyjä inhoan ylikaiken eli se on heti moro, paitsi ehkä villasukissa. ;)

    Oikein mukavaa loppuviikkoa sinne Satu. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun yksi rakkain suosikki on edullinen vaate jollaista en eneää saa koska se oli parin sesongin vaan myynnissä eli joo, edullisissakin on kyllä ehdottomasti yllätyksiä. Nypyt on kyllä mulle sama homma, tiettyyn pisteeseen jaksan huoltaa ja poistaa niitä, mutta sitten menee hermot :D

      Ihanaa viikon jatkoa Tiia!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!