Mikä on vastuullista muotia?

Vastuullinen mekko
 

Muodin hintana ei pitäisi olla maapallo.

Se tuhoaa luonnon, maapallon kantokyky ei kestä. Se on yksi eniten saastuttavia aloja. Valitse vastuullisesti! Selvitä taustat! Tarkista mistä kangas on peräisin, tarkista mitä materiaalia se itseasiassa on! Varmista että vaate on tuotettu tehtaassa joka ei laske jätevesiään ja päästöjään luontoon ja joka maksaa työntekijöilleen kunnollista palkkaa! Ja jos et vielä muistanut niin tarkista että vaate istuu, on hyvä ja juuri sellainen mitä sä haluat pitää päälläsi.

Tiedättekö, eettisen ja vastuullisen muodin lista tuntuu kasvavan koko ajan ja tieto on aina vaan vaikeammin ja vaikeammin saatavilla. Jokainen meistä tietää aivan varmasti nämä ylläesitetyt ja tahallaan kärjistetyt näkemykset ja moni on niiden mukaan omia kulutustottumuksiaan muuttanutkin. Sitä vaan ei ole tehty kovin helpoksi ja sen päälle vielä pitäisi oppia erottamaan viherpesu siitä oikeasta eettisestä muodista. Second hand ja kirpparit eivät ole aina nekään se ratkaisu ongelmaan joten mikä sitten oikeasti olisi? Mitkä on ne konkreettiset toimenpiteet joita ihan oikeasti voisi tehdä jotta voisi lisätä sen oman pisaransa siihen mereen jolla koetetaan pelastaa tämä pallo myös niille lapsillemme ja jopa heidän lapsilleen.

Aluksi kaikki munat yhteen koriin

Tärkein asia jonka itse olen koettanut tässä muutaman vuoden aikana oppia on ollut aloittaa yhdestä asiasta. Jos menet liki minkä tahansa pikamuoti ketjun verkkosivuille ja alat etsimään tietoa eettisyydestä niin voin melkein luvata että saat etsiä aika kauan että pääset oikeasti perille siitä kuka vaatteet omplee ja missä. Puhumattakaan siitä, että löytyisi tarkka tieto siitä miten ja missä oloissa vaatteiden kankaat on tehty saati miten vaikka puuvilla on ihan oikeasti viljelty. Kaiken selvittämiseen menee tuhoton määrä aikaa ja mahdollisuus siihen että se oikeasti edes selviäisi on monessa tilanteessa häviävän pieni - etenkin jos kyse on yhtään suuremmasta vaateketjusta.

Niinpä päätinkin tätä aikani tuskailtua aloittaa itse siitä että kävin itseni kanssa läpi mikä on minulle se kaikkein tärkein asia vastuullisessa muodissa? Mikä on se kohta josta minä haluan aloittaa, miten pitkälle näitä tietoja voin ja ehdin edes etsimään. Omalla kohdallani tärkein asia oli lähteä tukemaan kotimaisia merkkejä. Suomalaisen työn tukeminen ja edes osittain Suomessa työpaikkojen säilyminen oli itselleni ehdottomasti se tärkein asia. Niinpä päätin aloittaa kotimaisista merkeistä. Tiesin jo valmiiksi että ne eivät kaikki ole eettisimmästä mahdollisesta päästä jonka takia koetin etsiä niitä kotimaisia valmistajia ihan puhtaasti googlella. Jossain vaiheessa spottasin weecosin ja nudgen joiden kautta pystyin rajaamaan hakujani kotimaisiin merkkeihin. Nämä kauppapaikat kun ovat tehneet sen selvitystyön puolestani.

Tottakai haluaisin että vaatteeni myös ommellaan Suomesa, siihen ei aina vaan ole varaa, joten edelleen etsiessäni tietyn tyyppistä vaatetta käytän edellä mainittuja kauppapaikkoja hyödykseni löytääkseni uusia vaihtoehtoja jotka myös lompakolleni sopivat. Siinä että joku muu on tehnyt valmiiksi sen tutkimustyön puolestasi ei nimittäin ole mitään väärää. Etsimällä sen oman arvon mukaisesti tehtyjä vaatteita on monesti suossa, joten onhan se helpompaa antaa heidän joilla on siihen aikaa ja resursseja tehdä se tutkimustyö puolestasi.

Olishan se kiva, mutta niin on hintakin...

Me olemme liian tottuneet siihen, että t-paita maksaa 5€. Siinä vaiheessa kun paidalle lätkäistään hintaa 20€ tai 40€ ei sitä ostakaan enää yhtä keppoisin perustein. Tämä vie myös osan vastuullisesti tuotetusta Suomi muodista pois kuluttajien saatavilta. En ainakaan itse oikeastaan näe tähän edes ratkaisua, ainakaan niin kauan kun vaatteessa maksetaan työstä ja laadusta, sen sijaan että maksettaisiin merkistä. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että tuo 40€ t-paidasta on minustakin jo kova hinta, ennemmin ostan siis sen 20€ t-paidan. Isoin ero näissä on siinä että hintavampi ommellaan Suomessa, edullisempi valvotuissa olosuhteissa Balttiassa. 

Haluaisinko tukea tuota kotimaista yritystä? Tottakai haluaisin. Haluaisin tukea vajaa 10 henkeä työlistävää pienyritystä kaikin mahdollisin keinoin mutta aina siihen ei ole mahdollisuutta. Pikamuoti on ajanut meidät pisteeseen jossa määrä on korvannut laadun ja paluu siihen että opettelee laadun korvaavan määrän ei ole mikään helpoin mahdollinen. 

Tässä ei siis mielestäni saisi eikä pitäisi olla liaan ankara. Aidosti se, että tekee parhaansa sen oman valintansa tukemiseksi on tärkeintä. Omalla kohdallani kyse on kotimaisista yrityksistä, jos ompelu tehdään muualla olen siitä valmis tinkimään. Jos voin tukea myös kotimaista ompelutyötä teen sen kyllä.

Miten omat kulutustottumukseni ovat vuosien aikana muuttuneet? Lue Kulutustottumuksista

Kotimainen mekko

Mutta kun ei mikään mahdu päälle!

Tästä voisin puhua vaikka kuinka kauan. Isommalle kropalle kaavoittaminen on eri asia kuin kaavoittaa se vaate pienemmälle kropalle. Sen lisäksi meillä on niin erilaisia kropan malleja että sen oman merkin löytäminen voi olla todella kiven takana. Tasa-arvoista ei tämäkään vaatevalmistaminen ole, mutta näin käytännön vinkkinä jota itse tässä hyödynnän: Etsi vaikuttaja / vaikuttajia joilla tuntuu olevan sama kropan malli kuin sinulla ja tarkastele mistä he ovat vaatteensa hankkineet. Tämä on tapa jolla olen itse löytänyt itselleni sopivia vaatteita. Etsin edelleen Weecosin ja Nudgen kautta mutta samalla myös seuraan muutamia vaikuttajia, jotka ovat saman kokoisia jaseurailen mistä heidän vaatteensa ovat. Välillä kun merkit tuntuvat yllättävän, juuri kun ajattelin että jossain ei ole oikeaa kokoa niin kuitenkin on ja istuvuus on hyvä. 

Kotimaisten valmistajien kohdalla olen huomannut myös sen että he vastaavat oikeasti mielellään kysymyksiin. Olen useammasta paidasta kysynyt lisää mittoja ja tehnyt sitten ostopäätöstäni sen mukaisesti kun olen saanut valmistajilta vastauksia. Olen jättänyt ostamatta mutta myös ostanut riippuen siitä millainen vastaus on ollut. Olen myös merkeille kertonut jos jotain jää ostamatta mittojen takia, en syyllistäen vaan selittäen miksi. Itse koetan välttää myös sitä että joutuisin palauttamaan ja vaihtamaan kokoa, siksikin kyselen. Se on myös yksi pieni pisara muiden joukossa jolla koetan saada rajattua omaa hiilijalanjälkeäni.

Voiko viherpesua välttää?

No sitten on tämä viherpesu... että siis mikä? Oletteko huomanneet isojen bränsien tekemää "vastuullisempi materiaali" ja lopulta käy ilmi että vaatteessa on 5% luomu puuvillaa kun loput ei sitä ole. Viherpesu on asia josta nykyisin puhutaan paljon ja siksi siihen oikeastaan en tarkemmin aio puuttuua, sen sijaan ajattelin vastata kysymykseen: Kyllä voi. Itse huomaan välttäväni ketjuliikkeitä tällä hetkellä ja se itsessään on etuoikeus jonka olen saavuttanut sillä että toimeentulo on riittävä. Sen voi kuitenkin välttää myös tilanteissa joissa raha on tiukassa. Itse nimittäin välttäisin siinäkin kohdassa sen "eettisempi kokoelma" tuotteen ostamista, ennemmin ostaisin sen vähemmän eettisen jopa. En haluaisi antaa signaalia kaupalle, että on okei lanseerata "eettinen linja" knu todellisuudessa se ei sitä kuitenkaan ole. Äänestäisin tässä kohdassa jaloillani.

Tiedän että se ei ole helppoa ja tämä on todella kaksiteräinen ongelma: Samalla kuitenkin kun haluaisi edes sen 5% verran vaikuttaa siihen että maailma olisi puhtaampi? Jep, niin minäkin. Osaan nimittäin argumentoida molemmat puolet tästä aiheesta ja siksi koen että yhtä oikeaa vastausta tähän ei missään nimessä ole vaan kyse on tässäkin kohdassa juuri siitä, miten itse haluaa päättää ja mitkä ne resurssit siihen omaan päätökseen ovat.

Kultainen keskitie?

Omalla kohdallani kultainen keskitie meneekin siis secondhandin ja Suomi muodin kanssa. Olen viimeksi tänä vuonna ostanut multikansallisen pikamuotiketjun vaatteita tuntematta huonoa omaatuntoa. Ostamani kengät tulivat tarpeeseen ja lesti on hyvä. Tulen käyttämään kengät loppuunsa saakka, joten ihan huonoimmasta päästä ei sekään päätös ole vaikka missään nimessä ei se paras mahdollinen. Vastuullisessa muodissa on niin monta kohtaa joita miettiä ja joita punnita että mitään yksioikoista ja kaikille sopivaa ratkaisua ei ihan oikeasti ole olemassa.

Eikä tarvitse ollakaan. Me olemme ihmisinä erilaisia. Me arvotamme erilaisia asioita, miksi siis meillä pitäisi olla samanlaiset arvot? Ei pidä. Annetaan kuitenkin tilaa kaikille omien näkemystensä kanssa. Ei pakoteta ketään samaan muottiin vaan suodaan se valinnan mahdollisuus.

Millaisia valintoja sä olet tehnyt eettisen muodin suhteen? Missä menee sun kultainen keskitie? Vai onko sellaista, huomaatko itsessäsi ehttomuutta? Ahdistaako vastuullisuuden vaade?

Raskaasta aiheesta huolimatta ihanan aurinkoista kesä sunnuntaita!

Mitä itse olen tehnyt lopettaakseni pikamuodin ostamisen? 8 tapaa lopettaa pikamuoti

Mitä on vastuullinen muoti
Postauksen ensimmäiset kaksi kuvaa: Teemu Salminen

Kommentit