Kestävämpää muotia - Omat valintani


Löytyikö alesta mitään kivaa?

Kysymys, jonka esitin vielä aidosti viisi vuotta sitten. Kun olin itse selannut läpi kaikki alet ja ostanut kaikkea turhaa ja vähemmän turhaa. Tiedän eläneeni varsin vastuuttoman kulutuksen aikaa, jossa kaiken piti olla uutta ja vaikka laadulla oli väliä niin sillä ei ollut yhtä paljon kun sillä on nyt. Sitten alkoivat ne ensimmäiset ajatukset hiipiä tajuntaan: Onko tähän oikeasti varaa? Ensimmäisenä itselläni tilanne tuli vastaan kun päätin alkaa järkevöittämään ruokavaliotani ja painoa putosi hyvin nopealla tahdilla ja vaatteet jäivät koko ajan vaan liian suuriksi. Positiivinen ongelma, mutta aidosti myös ongelma kun on jatkuvasti ostettava uutta - halusi tai ei. Olin pisteessä jossa oli pakko ostaa ja siinä kohdassa alkoi hiipimään se raha sinne mieleen. Oikeasti tähän ei ole rahaa pidemmän päälle, ei niin kauan kun painoa putoaa. Niinpä iskin ostokset pauselle, keskityin ruokaan ja liikuntaan ja lopulta olin pisteessä jossa ostin vähemmän mutta laatua ja mallilla joka meni vaikka painoa putoasi.

Sitten tulin raskaaksi... ja taas oli pakko ostaa vaatteita jotta se vatsa mahtuisi. Vihasin raskausvaatteita yli kaiken. En halunnut maksaa suuria summia raskausajan vaatteista, voin muutenkin riittävän huonosti. Joten laatu oli käytännössä keinokuitua ja sen huomasi. En viihtynyt vaatteissa ja samantien kun lapsi oli syntynyt vaihdoin tavallisiin. Olin ostanut valmiiksi vaatteita jotka olivat isoja, painoa kun oli tullut riittävä määrä, mutta ne eivät olleet äitiysvaatteita. Hamstrasin syksyn alesta isoja kokoja ja samantien aloin pitämään niitä: Voi sitä riemua kun ne äitiyskledjut sai heittää pois.

Todellisuus iski kuitenkin vastaan sitä mukaan kun vauvakilot hiljalleen putosivat. Koska kävin salilla koko ajan kasvoivat lihaksetkin jotain tahtia ja kroppa oli muuttunut. Osa vaatteista lensi suoraan kierrätykseen, siinä vaiheessa kun latio ja vatsa mahtuivat sisään kinnasi vaate hartioista. Ei, se ei ole huono asia, mutta turhauttava. Vääjäämättä se tarkoitti jälleen yhtä asiaa: Vaatteiden ostoa uudelleen. Tällä kertaa tosin teen sitä hyvin eri tavalla, koetan katsoa ensin kirpparilta ja käännyn vasta sitten uusien puoleen. Ennen tätä kaikkea kuitenkin kasaan kansioita Pinterestiin ja suunnittelen valmiiksi onko jollekin oikeasti tarvetta.


Fast fashion ei ole enää se oma juttuni. Toki, en ole tässä mikään "luokan priimus". Ostan edelleen merkeiltä jotka voi laskea hyvin fast fashionin puolelle, kaikki housuni taitavat olla GAP:lta ja heiltä saan housut aina oikean kokoisina ja sellaisina että ne oikeasti istuvat. Joten vaikka en osta enää samalla tavalla samaa määrää kuin aikaisemmin niin kyllä ostan ne sieltä. Sen sijaan puseroiden kanssa, etenkin rennompien kanssa olen ostanut kirpparilta hyvin. En vielä ole katsonut kestävämmän kehityksen merkeitä, toistaiseksi kirppari on se go to paikkani mistä katsoa.

Ennen kaikkea vaatteiden on sovittava olemassa oleviin paremmin. Joten se määrä jonka ostan on vähentynyt myös valtavan paljon. Suosikkejani niistä kirpparivaatteista tässäkin postauksessa, eikä siis pelkkiä vaatteita kuten kuvista näkyy vaan mukaan on tullut kenkiä, laukkuja ja huiveja. Asusteista se lopulta kuitenkin alkoi, kirppareilta katsominen ja sille tielle olen aika hyvin jäänyt. Tämä ei tarkoita että aidosti olisin pisteessä jossa ostaisin vain käytettyjä tai ostaisin vain tarpeeseen. Ei, edelleen huomaan shoppaavani, mutta sentään teen sen kirppareien puolella.

Huomaan myös, että en jaksa seurata enää samalla tavalla blogeja tai Youtube kanavia joissa vaatteita ja muita tuotteita hankitaan alvariinsa ja niitä fast fashion merkkejä. Haluan kuulla kestävistä valinnoista ja kulutuksesta joka on siedettävämpää. Aika pitkä matka tässä on kuljettavana vielä siihen, että tekisin vain kestäviä valintoja vaatteidenkin puolella. Mutta kuten kaikki tavat, uskon että tässä on hyvä alku. Tiedän kokemuksesta, että jos teen käännöksen kerralla, niin tapa ei pysy. Sama pätee liikuntaan, elämäntapoihin, siivousrutiiniin, shoppaukseen, ihan kaikkeen omalla kohdallani. Joten hiljalleen siis kirpparin puolelle ja hiljalleen niitä uusiakin merkeiltä, joita ympäristö kiinnostaa enemmän ja jotka eivät massatuota vaatteitaan.

Miten te teette vaatevalinnat? Onko valmistusmaalla väliä? Entä materiaalin eettisellä tuottamisella?

Upeaa perjantaita ja rentouttavaa alkavaa viikonloppua!


Postauksen kuvissa olevat vaatteet ja asusteet on ostettu kaikki käytettyinä.

Vilkaise täältä mitkä ovat netin suosikki kirpparini ja miksi: 

Mietteitä alennusmyynneistä ja miten selvitä niistä: 

Kommentit

  1. Mun täytyy sanoa, että ihan rehellisesti en edes muista, milloin olisin viimeksi ostanut jonkun vaatteen. Siis minä vuonna ... :). Paitsi toppatakki on kyllä tältä keväältä.

    Silti mulla on kaappi täynnä kaikenlaisia rytkyjä, joten todistettavasti olen niitä joskus sinne kaappiin hankkinut. Päälle niistä ei päädy kuin pari hassua tylsää luottovaatetta. Ja tietty ulkoilu- & salivermeet, mutta muuten suurin osa on ihan turhaa ja koska sitä turhaa on paljon, pelkkä kaapin näkeminen ahdistaa. Silti en saa aikaiseksi sitä tyhjentääkään, vaan laitan aina vaan ovet kiinni, että ongelma katoaa silmistä :).

    Sun tie on selvästi oikeaan ja järkevään ja kestävän kehityksen suuntaan. Ja se on se ainut tie, joka tän maailman voi pelastaa.

    Iloista viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä heitin aikanaan kierrätykseen 20kg vaatteita (punnitsin mielenkiintoista). Sen jälkeen kun kaapissa alkoi näkemään vaatteensa niitä hankki aika vähän tilalle. Mulla se lähti siitä että ne oli väärän kokoisia joten luopuminen sinällään oli helpompaa.

      Se että ei osta uusia on se ensimmäinen askel, oli mullakin. Ensin lähti ne jotka ei istu kunnolla ja nykyisin jos en voi siinä hyvin se lähtee pois. Edelleen huteja on kaapissa, ja niitä joista kasvan/kutistun pois.

      Ihanaa sunnuntaita ❤️

      Poista
  2. Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! :)

    VastaaPoista
  3. Kiva postaus :) Itse yritän ostaa sellaisia vaatteita, joita oikeasti tarvitsen ja käytän. Minusta vastuulliseen kuluttamiseen kuuluu myös se, että sitä mitä kaapissa on myös käytetään. On hirveän vaikea tietää mikä oikeasti on vastuullisesti tuotettu vaate, kallis hinta ei sitä ainakaan takaa ;)

    Suloista sunnuntaita !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä, siellä kaapissa pitäisi olla vaan vaatteita joita oikeasti käyttää ja mielellään käyttää ne myös loppuun.

      Se, mikä on vastuullisesti tuotettua on vaikeampi paikka, onneksi osa merkeistä alkaa olemaan jo oikeasti läpinäkyvä niin pitkälle kuin pystyy sen kanssa missä tuotteet on edes tehty ja millä palkalla.

      Ihanaa uutta viikkoa!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!