Harkitumman oston vuosi - Vaatteet


Shoppailu on aina hyvä idea.

Vai onko? Olen useamman vuoden kyseenalaistanut jo sitä, miten usein ostan ja mitä ostan. Reilu vuosi sitten tein tietoisen päätöksen alkaa ostamaan enemmän käytettynä. Aloitin katsomalla erilaisia asusteita, huiveja ja laukkuja. Oikeastaan niitä vielä pidempään kuin vain muutaman vuoden. En kuitenkaan ennen sitä ollut katsonut vaatteita muualta kuin uutena, mutta tein päätöksen aloittaa kirpparilta katsomisen. Hiljalleen sieltä rupesikin löytymään. Ensin neuleita, sitten mekkoja ja hiljalleen monia muitakin vaatteita.

Huomasin kuitenkin siirtäväni sitä rakkauttani shoppailuun vain kirppareille, en varsinaisesti vähentänyt sitä. Toki, olen tilanteessa, jossa vaatekaapista useampi vaate on uusittava. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikkea olisi oltava paljon. Ei vaikka uuteen vaatekaappiin mahtuu vaatteita enemmän kuin vanhaan. Pienemmällä määrällä tulisi toimeen, mutta huomaan laadukkaan vaatteen edullisuuden houkutelevan. Olen tehnyt uskomattomia löytöjä joita mielelläni pidän, mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, että alkaa riittämään nämä syys- ja talvivaatteet. Kesävaatteet ovat vielä asia erikseen, tiedän että hukun viime kesäisiin vaatteisiin joten niitä lienee pakkokin ostaa lisää.

Hetkinen? Ainahan olet sanonut että ei ole kausivaatteita ja pyrit samoja vaatteita pitämään läpi vuoden? Totta, niin olen. Samaan aikaan olen kuitenkin huomannut pitäväni uudelleen ja uudelleen tiettyjä villaisia vaatteita talvella jakesällä nojaavani pellavaan. Siinä mielessä siis materiaalinsa puoleta kausivaatteita.

Harkitumman oston vuosi tarkoittaa siis monelta osin vaatteiden oston vähentämistä tiettyjen vaatteiden osalta ainakin. Tiettyhen osalta taas on hankittava. Niinpä laadin muutaman säännön näitä koskien.

Korjaa jos mahdollista
Jos jotain haluaa, se pitää koettaa korjata. Joko itse, tai omalla kohdallani, ammattilaisen korjaamana koska en ole mikään käsillä tekijä varsinaisesti, en ainakaan niin paljon että uskaltaisin hirveästi vaatteitani korjata. Tämä tarkoittaa kaikkea mahdollista joka kannattaa korjata, vaikka nyt lähtien kengistä. Vasta kun suutari sanoo että kenkiä ei voi korjata, kannattanee katsoa uusia. Viime kesänä uusin useammat kengät, juuri siitä syystä että ammattilainen totesi osasta balleriinoista pohjien olevan kohta puhki. Samaa jatkan siis myös nyt talvi kenkien kanssa.

Yksi sisään, yksi ulos
Tämä lienee itselleni se kaikkein isoin asia, kaapista on lähdettävä pois jotain ennenkuin sinne tulee uutta. Jos jotain hajoaa sen uusiminen on aina hyväksyttyä mikäli sitä ei saa korjattua.

Katso aina ensin käytettynä
Aina ei löydä käytettynä, välillä kyllä. Omia suosikkejani ovat tällä hetkellä Rekki ja Zadaa verkossa ja Vestis noin kivijalkakauppana. Löydän niiltä tällä hetkellä kivoja juttuja jokaiselta, samoin Vähänkäytetty ja Emmy ovat listalla jos jotain tiettyä on löydettävä. Mielellään katsoisin myös muista kivijalkakaupoista, mutta perus kirppari ei innosta oikein vieläkään. Perus kirpparilla tarkoitan siis paikkaa jonne ihmiset tuovat itse tavaraa. Koen helpommaksi tehdä ostokset paikassa jossa joku tarkistaa kaikki vaatteet ennen myyntiin laittoa, Maksan korkeamman hinnan siis siitä, että joku tekee tarkistuksen ja se on itselleni ihan okei.

Pidä listaa
Listaa siitä mitä on jo liikaakin ja mitä tarvitaan. Näitä pidin jossain vaiheessa, hiljalleen tapa kuitenkin hiipui. Aika siis ottaa tämä uudelleen käyttöön vielä. Näistä listoista enemmän postauksessa: Alennusmyynneissä navigointi - Ajatuksia kulutustottumuksistani

Haluanko vai tarvitsenko?
Olen todella, todella hyvä kertomaan itselleni miksi"tarvitgsen" jonkun tietyn vaatteen. Olen kehittänyt siitä oikean taiteen lajin tässä vuosien saatossa ja se kierre on tarkoitus saada rikottua ennen kesän kynnyksen ostoksia. Muutoin niitäkin vaatteita on kaapissa liikaa.

Saman vaatteen osto uudelleen ja uudelleen
Tiedätkö ne suosikki vaatteet? Ne joita pidät uudelleen ja uudelleen. Sanotaan vaikka että se on musta mekko. Oletko koskaan ollut tilanteessa jossa kaapissasi on usempi musta mekko kuin viikossa on päiviä. Vaikka pidät niitä kaikkiaja rakastat niitä kaikkia niin onhan siinä muutama liikaa. Etekin kun mieli tekisi ostaa koko ajan uusia silti... Tämä on juuri se tilanne, jossa olen osan vaatteistani kanssa. Tunnen ja tiedän tyylini, sen tunnistaminen että kaapissa on jo jotain on ajoittain haasteellista.

"HALUAN TÄMÄN!"
Ajoittain on vaatteita joissa koko kropallani suunnilleen tunnen että joku tuote on sellainen jonka haluan. Näitä saan ostaa yhden kerran kuussa. Niitä ei ole pakko ostaa joka kuukausi eikä niitä aina vastaan tule. Tämä on tietty tunne josta olen oppinut jo, useamman vuoden jälkeen, että ne ovat vaatteita joita pidän uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Joissa käyttökerran hinnaksi tulee hyvin alhainen summa. Pääosin pidän nämä myös loppuun saakka.

Haluan siis ennenkaikkea rajoittaa kaikkea turhaa. Rakastan sitä metsästämistä joka shoppailuun liittyy, mutta rajansa kaikella.

Miksi sitten haluan rajoitta kirppariostoksiakin?

En missään nimessä ole nyt, tai varmaan tule koskaan olemaankaan, minimalisti. Kodissani on enemmän tavaraa kun oikeasti tarvitsen ja vaikka sitäkin on tässä vuosien saatossa karsittu niin vähemmän sitä silti on kuin aikaisemmin. En kuitenkaan halua änkeä kaappiani täyteen vaatteita, joista kaikkia en käytä. Kirpparilta tekee välillä harhaostoksia, etenkin verkosta, ja ne laitan nopealla tahdilla eteenpäin. Haluan koettaa päästä eroon siitä tunteesta, miten paljon rakastan shoppailua. Miten paljon käytän aikaani siihen.

Eikä se missään nimessä tule olemaan helppoa. Olen niin monta vuotta rakastanut kaupoissa kiertelyä ja verkon selaamista, että siitä eroon pääseminen on vaikeaa. Sen takia en lähteny "älä osta mitään" vuoteen vaikka sitäkin harkitsin. Uskon tässä olevan sama kysymys kuin elämäntapojen muutoksessa noin muutenkin: Hitailla muutoksilla saadaan enemmän aikaan. Hitaammat muutokset pysyvät. Onnistuin ja osasin suitsia jo fastfashion puolen ostoksiani, nyt on aika opetella sittensuitsimaan niitä vaate ostoksia muutenkin. Eikä tämä jää pelkkiin vaatteisiin, lista muistakin ostoksista on aika pitkä joita muutos tulee koskemaan.

Tämä(kin) on osa sitä hiljalleen etenemistä jota olen tässä kestävämmän kulutuksen maailmassa tehnyt. Uskon oikeasti että voin pukeutua tyylikkäästi ja klassisesti ilman että kaapissani on liikaa vaatteita. Uskon että laatua on saatavilla myös käytettynä. Uskon myös siihen, että minun ei pakko omistaa sitä kaikkea. Että on mahdollista tulla toimeen vähemmällä määrällä niitä vaatteita. Hiljalleen, hiljalleen tämän kanssa kuten tein elämänmuutoksenkin kanssa aikanaa.

Miltä harkitumman oston vuosi teistä kuulostaa? Lähtisitkö mukaan tähän hommaa? Millalow buylow buylow buyisia sääntöjä sinä laatisit itsellesi?

Ihanaa sunnuntaita!

Villaliivi: Äidin tekemä // Paita: YouFACE // Laukku: Longchamp // 
Farkut: GAP // Huivi: GANT


Kommentit

  1. Minä olen miettinyt niin, että ostan kun tarvitsen ja koska olen vain ihminen, niin välillä aion sortua jopa heräteostoksiin. Ostan niin paljon kuin pystyn käytettynä tai alesta, tätä olen jo muutenkin tehnyt vuosia. Minulla ei taida olla yhtään täydellä hinnalla ostettua vaatetta täällä. Vaatebudjettini on jo nyt minimaalinen, joten en koe, että sitä pitäisi pienentää entisestään. Annan myös joka vuosi pari-kolme pussillista vaatteita hyväntekeväisyyteen, joten kaapeissa on hyvin tilaa välillä uusille vaatteilla.
    Kivaa sunnuntaita Satu...ihana muuten tuo äitisi tekemä liivi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarpeeseen ostaminen on kytllä se paras juttu, itse huomaan lähinnä tekeväni liikaakin niitä löytöjä ;)

      Kiitos, äiti on kyllä taitava tekemään noita <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!