Meikit ja kosmetiikka - Millä valinnoilla vaikuttaa roskan määrään?


 Uskon että kaikki naiset ovat kauniita ilman meikkiä, mutta oikean meikin kanssa tämä voi tuntea olonsa voimakkaammaksi.
- Bobby Brown -

Itse olen meikannut ja käyttäny erilaista kosmettiikaa vuosikausia. Olen juuri Niitä Ihmisiä, joilla on jossain vaiheessa ollut enemmän purkkeja kaapissa kuin mitä rehellisesti oikeasti tarvitsisin. Tuotteita joilla en tee mitään, tuotteita joista tulee ihan valtavat määrät roskaa. En kuitenkaan missään nimessä halua sanoa, että lopettakaa meikkaaminen ja ihosta huolehtiminen. En minäkään tee niin, meikkaan edelleen joka aamu, mutta olen karsinut kosmettiikkaa pois urakalla ja luopunut joista asioista kokonaan.

En sano että nämä alla kertomani jutut toimisivat todellakaan kaikille meille, eivät tietenkään toimi.Nämä ovat kuitenkin tapoja joilla itse sain hallittua omaa kosmetiikan kulutustani aika merkittävissä määrissä. Senkin sanon että en tehnyt karsintaa kerralla, en todellakaan vaan asteittain. Edelleen voisin osasta luopua, mutta olen vielä pitänyt niitä. Eli täydellinen ei ole itsekkään mutta toisaalta eipä meistä kukaan missään vaiheessa ole.

Käytä purkit loppuun - ja kierrätä ne oikein

Tämä oli alkuun itselleni se kaikkein vaikein paikka. En muistanut koska olisin muka käyttänyt edes rasvan loppuun, saati että huulipuna olisi loppunut. Ei ehkä ikinä? Nykyisin käytän purkin loppuun ja siirryn seuraavaan. Kierto toimii todella hyvin etenkin rasvojen ja pesuaineiden ja vastaavien kanssa. Meikkien kanssa on vanhaa varastoa vielä sen verran paljon että en ole edelleenkään päässyt kuluttamaan vanhoja loppuun. Poislukien meikkivoide ja ripsiväri joita todella omistan yhdet tällä hetkellä ja toiset odottamassa vanhojen loppumista. Olen ihminen joka ostaa seuraavan odottamaan kun avaa viimeisen vanhan.

Siinä se tämän homman juju taitaakin olla, kun on edellisiä jäljellä vielä niin ne käyn ensin läpi ja ostaa uuden odottamaan vasta kun avaa sen viimeisenkin sieltä varastosta. Toki karsin vanhentuneet pois ensin, mutta jäi niitä silti aika määrä. Uusia en osta ennenkuin vanhat loppuvat. Päästä tähän pisteeseen kesti sellaisen kaksi vuotta eli mikään ihan nopea homma tämä ei ollut.

Yhtä tärkeä osa on purkkien oikea kierrätys. Hajota se purkki osiin, niin minäkin teen. Lasi ei kuulu sekajätteeseen. Ei tarvita ihan kummoisia voimia kiertää vaikka pumppupullon se pumppuosa toiseen roskiin ja se lasinen pullo sitten oikeaan paikkaan. Ai heitinkö kaikki ennen sekajätteeseen? Heitin, enkä ole ylpeä siitä.

Päätä perusmeikki ja pysy siinä

Käsi ylös, kuinka moni tekee arkiaamuna aina samanlaisen meikin? Jep, niin minäkin! Joten päätin sen tuotteet enkä osta "jännää sinistä luomiväriä kokeiltavaksi arkena". En kokeile, en käytä. Sitten on omansa juhlaversioon mutta siihenkin itselläni on aika vähän lisättävää arkiversiosta. Totuus on se, että olen aika vähän kokeilunhaluinen enää nykyisin.

Missään nimessä en tuomitse teitä jotka rakastatte kokeilla. Ihana että jaksatte ja innostatte meitä muita välillä kokeilemaan uutta. Koetan itse kuitenkin muistaa aina elämän rajoitukset sen suhteen että en ole aamuihminen, en kokeile. Joten en osta ellen ole pidemmän harkinnan jälkeen päättänyt silti kokeilla.

Pidennä välineiden ikää - Huolehdi niistä oikein

Tämä on aika simppelihomma. Pese sudit oikeilla aineilla ja älä kuivaa niitä harjakset ylöspäin vaan mielellään alaspäin tai jos se ei onnistu niin edes vaakatasossa. Itselläni on käytössä liki 10 vuotta vanhoja suteja edelleen. Pääosin siksi että vesi, saati puhdistusaine ja vesi, eivät ole päässeet sinne harjaksia kasassa pitävään liimaan tekemään tuhojaan.


Vanulaput ja topsipuikot - Tarvitsetko kertakäyttöisiä?

Me kulutetaan huikea määrä vettä maapallolta tällä hetkellä siihen, että puuvilla tuotetaan. Itse käytän kestovanulappuja ja topsipuikon korvaan sekä kestoversiolla että ihan sillä sellaisella vauvan puklurätin kulmalla. Minulle nämä ovat oikeita vaihtoehtoja ja menevät pesuun muun pyykin mukana. Eivät siis tuota myöskään lisää vaivaa.

Ymmärrän kuitenkin että kaikki eivät halua kestoilla tässä kohdassa, joten olisiko vaihtoehto tarkistaa edes että laput ja puikot ovat luomupuuvillaa. Puikoissa voi valita myös sen version jossa se itse puikko on pahvia eikä muovia. Tarkoitus ei ole sanoa että kaikkien pitää nyt heti samantien vaihtaa kestoon, on olemassa tuotteita jotka ovat parempi valinta kuin se muovinen.

Ennenkaikkea kuitenkin tässä ja muussa: Käytä vanhoja niin kauan kun niitä on. Älä heitä roskiin niitä vain ostaaksesi kestoa.

Isommat pakkaukset = vähemmän muoviroskaa

Ostan itse shamppoon, hoitoaineen ja kasvojen puhdistuksen jutut mahdollisimman isoina purkkeina. Olen säästänyt yhdet pienet purkit joihin kaadan näistä. Ei isoissa mitään vikaa ole, mutta eihän ne mahdu mihinkään suihkutelineelle. Meillä esim shamppoo ja hoitoaine ovat sellaisia kampaamon pesupaikka kokoja joten niistä on hyvä täydentää.

Vaatiihan se vähän vaivaa, mutta isommassa lopulta säästyy sekä luonto että rahat. Maksaa kerralla enemmän mutta sitten taas litra/kilohinta on monesti pienempi.

Palasaippua nesteen tilalle?

Ensin meillä vaihtui käsisaippua, sitten suihkugeeli. En ole vielä vaiheessa jossa korvaisin shamppoon, saati hoitoaineen paloilla, mutta jotain kuitenkin. Täyttöpussit nestesaippuaan on hyviä myös, mutta totesin että etenkin käsien pesussa palasaippua ajaa varsin hyvin asiansa. Roskaa ei tule käytännössä kuin se pahvipakkaus josta sen ostin.

Tämä kuten myös seuraava ajatus ovatkin ehdottomasti sellaisia jotka eivät varmasti toimi kaikilla, mutta minulla toimivat. Kaikki eivät ole palasaippua ihmisiä, ehkä sitten sellainen johon on täyttöpussi, nekin ovat hyviä ja muovi kierrätettävää!

Kynsilakan tarpeellisuus?

Luovuin kolme vuotta sitten kaikista kynsilakoistani. Omistan yhden enää, sukkahousujen hätäkorjaamista varten mikäli sellainen tilanne tulee eteen. Lakka on myrkkyä, poisoaine on myrkkyä, se poistaminen kuluttaa vanulappuja. Lista on loputon, silti ymmärrän Todella Hyvin teitä jotka haluatte kyntenne lakata tai otatte rakennekynnet/geelit/mitänäitäon. Ihailen itsekin niitä, mutta lakattomuus on oma valintani. En siis tuomitse, en todellakaan.

Jos siellä kuitenkin on joku joka on samassa tilanteessa kuin minä olin: Ei jaksa odotella lakan kuivumista, unohtaa poistaa sen jne. Niin kokeile ihmeessä samaa kuin mitä tein itse: Otin lakat pois ja kokeilin kuukauden ilman lakkaa. Enpä sitten sen jälkeen enää lakannut enää. Valinta sopi itselleni, mutta tiedän monelle tämän olevan tapa huolehtia itsestään. Halusin kuitenkin vähän tällaisen kulmikkaamman mielipiteen nostaa esille myös.

Millaisia valintoja te olette tehneet kosmetiikan suhteen?
Onko sitä liikaa? Mitä teette ylinmääräisille?

Rauhaisaa sunnuntaita ihanat!



Käy lukemassa postaus ja mielipiteet meikkipalettien tarpeellisuudesta:

Kommentit

  1. Hyviä pohdintoja. Ja kiitos hyvästä siveltimien pesuvinkistä (tai lähinnä kuivausvinkistä) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia 💕 Itse vielä "roikotan" sudit pöydän kulman yli siitä harjaosasta, koen niiden kuivuvan melkein nopeammin niin. Näin kuitenkin saan sudit kestämään ja harjakset pysymään paikoillaan.

      Poista
  2. Minulla on jonkin verran liikaa kosmetiikkaa, mutta ne mitä on, aion myös käyttää loppuun. Onneksi minulla on paljon naisia ympärilläni, jotka ottavat mielellään lahjaksi ylimääräiset meikit yms.
    Ihanaa sunnuntaita sinulle Satu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin minäkin tein! Annoin kasan extroja pois ja käytin sen mitä pystyin. Onneksi oli heitä joille antaa jotta sain karsittua. Muuten olisivat lentäneet roskiin.

      Ihanaa uutta viikkoa Outi ❤️

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!