Hyvinvoinnin aakkoset


Hyvinvointi lähtee sisältä.

Näin tämän postauksen Tuulannelin blogissa, mutta sen jälkeen nämä hyvinvoinnin aakkoset ovat olleet muissakin blogeissa luettavana. Minusta näitä on ollut hauska lukea ja sen takia ajattelin omallakin kohdalla tällaista postausta toteuttaa. Omat aakkoseni eivät pidä sisällään kaikkia kirjaimia mutta joitain kuitenkin. Itselleni hyvinvoinnin aakkoset keskittyvät paljon fyysiseen hyvinvointiin, myös henkinen hyvinvointi on todella tärkeä asia, siksi niitäkin asioita mukana. Kuitenkin niin, että painotan enemmän sitä mikä vaikuttaa omaan fyysiseen hyvinvointiini.

A - Aurinko, valo
Aurinko ja valo ovat itselleni merkityksellisiä siitä, että talvella, etenkin nyt kun etelässä on ollut lumetonta, tunnun menevän kuin horroksessa. Kun helmikuussa aurinko alkoi näkymään useammin koin herääväni eloon. Näin käy joka kevät., kesällä energiaa sitten piisaakin kunnolla.

B - C - D - b, c ja d vitamiinit, kaikki
Eri vitamiinit ovat tärkeitä itselleni, etenkin nämä kolme. Otan jokaista lisänä melkein ympäri vuoden. D auttaa tuohon valon puutteeseen, C tuntuu pitävän vähän terveempänä ja B taas antavan virtaa. Osittain varmasti lumevaikutusta näissä, mutta toimivat ne siltikin. Ei mitään överimääriä kuitenkaan, sillä mennään mitä purkissa suositellaan.

E - Ergonimia
Etenkin töissä tunnin välillä istuvan miten sattuu vaikka voisin istua selkä suorassa tai mielellään osan päivästä seistä. Olenkin koettanut huomioida seisomista enemmän työpäivän aikana ja samalla sitä, miten istun kun koneella kuitenkin se työpäivä tulee istuttua. Lopputuloksena on vähemmän niska-hartiaseudun jumeja. Tämä itsessään kannustaa kiinnittämään enemmänkin huomiota istumiseen.

F - Food, oikeanlainen ruoka
Oikean tyyppinen ruoka on itselleni fyysisen hyvinvoinnin perusta. Sillä mitä syön on ihan valtava vaikutus siihen miten oikeasti voin. Itselleni vehnä sopii huonosti vaikka ei keliakiaa olekaan. Samoin ohra ja ruis, joka aidosti aika kurjaa, söisin tosi mielelläni esim ruisleipää tai korvaisin aika ajoin riisiä ohralla jne. Olen viimeisen vuoden aikana koettanut löytää enemmän kasvisvaihtoehtoja ruokailuuni, se ei ole ihan helppoa se punaisen lihan korvaus kun palkokasvit eivät oikeastaan sovi juuri ollenkaan vatsalle, mutta hiljalleen on niitä korvaavia juttuja löytynyt myös.

H - Helppous arjessa
Tämä koskee niin ruuanlaittoa kuin kodin siistinä pitämistäkin. Nojaan vahvasti rutiineihin sen suhteen, että koti pysyy kunnossa ja ruoka on valmiina. Teen paljon meal preppiä ja aidosti mietin viikon ruokalistan meille valmiiksi edeltävänä viikonloppuna. Illan rutiinit taas siitä koska pesen pyykit, viikkaan ne, pesen vessaa, järjestän tavaroita jne pitävä asunnon kunnossa. Olen siivouksen suhteen siinä mielessä välineurheilija että kunnon imuri on saanut aikaan sen että meillä imuroidaan kolmesti viikossa. Ei tosin sillätavalla kunnolla, se on kerran viikossa, mutta taaperon kanssa eteisessä tuntuu aina olevan pienen hiekkalaatikon verran hiekkaa ja keittiössä kasa murusia lattialla, joten ne nappasen pois kyllä, samalla vähän olohuoneen keskilattiaa. Kerran viikossa sitten kunnolla. Minulle tämä on helppoutta, suunnitelmallista helppoutta johon haluan panostaa jotta arki rullaa kunnolla,

I - Inspiraatio
Blogi on minulle inspiraatio, samoin  valokuvaaminen. Nautin valtaasti saadessani toteuttaa jollain tavalla luovuuttani, työssäni kun se ei oikein tule esille, eikä tarvitsekaan tulla. Työ haastaa eri tavalla ja nautin siitä. Luovuus pysyköön siis blogin puolella ja hyvin satunnaisen piirtämisen puolella. Yksi tapa ilmentää luovuuttani on kirjoittaa kauniita muistiinpanoja ja pitää kalenterin kauniina. Tapansa kullakin.

J - (veden) Juominen
Näen ihossani heti jos en juo tarpeeksi tai juon pelkkää kahvia. Koko kroppa tuntuu oireilevan jos en saa riittävää määrää vettä päivän aikana. Eikä se ole huono asia minusta. En tarkoita mitään överimääriä, ruuan lisäksi juon suunnilleen 1,5 litraa vettä päivän aikana lisää, plus sen mitä juon treenin aikana.

K -  Kävely ja L - Lenkkeily
Minä en varsinaisesti juokse tai edes hölkkää kun lenkkeilen vaan kävelen. Kävely on toinen "minun lajini" salin lisäksi. Se on tapa liikkua paikasta toiseen, se on tapa pitää itsestäni huolta, Se on tapa jolla voin nollata aivojani, sillä saan pidettyä kuntoa yllä. Se on monta asiaa samaan aikaan ja siksi niin tärkeää. Se on myös se laji, jolla aloitin aikanaan elämäntaparemontin. Kävelemällä kolmesti viikossa puoli tuntia. Siitä se on lähtenyt ja edelleen se on mukana.

M - Matkustelu
Matkustelu on itselleni hyvin tärkeä asia henkisen hyvinvoinnin kannalta. Miniloma voi yhtähyvin olla päiväretki naapurikaupunkiin kun reissu ulkomaille viikoksi. Koetamme vähentää lentämistä, joten ulkomaille mennään kerran vuodessa. Se on silti paljon, tiedän ja olemme valtavan etuoikeutettuja että voimme niin tehdä. Olen kuitenkin koettanut ajatella sen niin, että en koe morkkista lennoista kun aikaisemmin lensin pahimmillaan kerran kuussa työt ja vapaa-aika yhdistettynä. Kotimaassa on monta ihanaa matkakohdetta myös.

N - Napostelun lopettaminen
Ruuan lisäksi tärkein kohta omalle hyvinvoinnilleni oli lopettaa vuosia kestänyt napostelu. Saada se lopetettua oli aidosti työn takana, mutta nykyisin se on hyvin rajoittettua. Napostella voi leffassa tai ropen aikana. Napostelu vie pienenkin nälän tunteen jonka jälkeen en syö kunnolla no, kaikki tietävät varmasti miten siinä käy. Ateriat aterioina.

O - Ompelu
Etenkin virkkaaminen omalla kohdallani. Tämä alle vuosi sitten löydetty käsiullä tekeminen on ollut todella rentouttavaa itselleni. Kaikki lähti siitä että halusin tehdä äidille kestovanulappuja itse, sen jälkeen jäinkin koukkuun ja olen tehnyt niitä vanulappuja mutta myös tiskirättejä ja kasvojenpesussa käytän myös virkattua liinaa. Nykyisin teen enemmän ystäville näitä, ihan jo siksi että meillä hukuttaisiin kotona muuten virkkauksen tuloksiin. On muuten auttanut myös siihen naposteluun. Ei ole aikaa syödä.


P - Perhe
Perhe on minulle tärkeä osa hyvinvointia. Olen halunnut panostaa siihen että syömme yhdessä yhden ruuan vähintään joka päivä. Olen halunnut panostaa sihen että leikin lapsen kanssa joka päivä. Olen halunnut panostaa siihen että juttelemme kuulumiset miehen kanssa joka päivä. Itselleni tärkeitä asioita joista haluan pitää kiinni. Perhe, kaikkeni.

R - Riittävä lepo ja uni
Uni ja lepo ovat asioita jotka olivat aika kauan retuperällä. Nukuin liian vähän, en huoltanut kehoa enkä antanut sille riittävää sen tarvitsemaa määrää lepoa. Sitten kuuntelin reilu vuosi sitten podcastia jossa kysyttiin jotakuinkin: "Jos saisit ihmelääkkeen joka auttaa palautumaan, jolla ei ole sivuvaikutuksia, joka auttaa oppimaan, joka auttaa kehittymään paremmin, ottaisitko? Niin ottaisit. Miksi sitten et nuku tarpeeksi?" Se kohlahti ja kovaa, sen jälkeen olen halunnut panostaa riittävään uneen. Viikonloppuna nukkuminen ei riitä, kroppa on jatkuvassa jetlagissa. Kun olen nukkunut kunnolla jaksan paremmin ja teen enemmän. Ennen ajattelin että aika loppuu kesken kun nukun enkä ehdi tekemään. Kyllä ehdin, kunhan nukun riittävästi niin energiaakin riittää.

S - Sali
Sali oli ensimmäinen asia jonka kirjoitin tähän postaukseen. Minulle kolmesta neljään kertaan viikossa salilla käynti on se joka pitää fyysisen ja myös henkisen hyvinvoinnin ystyssä. Laitan salit kalenteriin ja menen sen mukaisesti mitä olen kirjoittanut kalenteriin. Pidän kynsin hampain kiinni saleista ja haluan sinne mennä. Jaksamisen määrän lisääntyminen salien myötä on ihan valtava, kunto on parempi, leposyke laskenut, nukun paremin, migreenejä on todella harvoin... listaa voisi jatkaa loputtomiin. Sali ei sovi kaikille, mutta itselleni se on mun laji.

T - Tasapaino
Tasapainon hakeminen pikkulapsiarjessa ei ole aina helppoa. Työt, salit, lapsi, oma aika, parisuhde aika. Näiden kaikkien tasapainon hakeminen on jos ei viikottainen niin kuukausittainen kamppailu. Aina en siinä onnistu, sitten teen korjaavia liikkeitä tähän, mutta jonkun tyyppinen tasapaino on jo onneksi olemassa.

U -  Ulkoilu
Tämä liittyy kävelyyn ja lenkkeilyyn, itselleni ulkoilu on tärkeää. Jos olen koko päivän sisällä niin hinkuan viimeistään illalla ulos, oli se keli mikä hyvänsä. Tuntuu etten saa happea. Tuuletan makkarit joka aamu, päästän ulkoilman kotiin sisälle. Rakastan luonnossa liikkumista ja perheen retket Nuuksioon ovat aivan ihania, samoin merenrannalle. 

V - Venyttely
Kun sain ruokailun kuntoon panostin saliin. Kun sain salin kuntoon, panostin uneen ja lepoon. Jos jossain olen huono niin venyttelyssä ja kehonhuollossa. Haluaisin niin olla parempi tässä ja tähän olenkin koettanut nyt panostaa. Venyttelemiseen ja jopa hieronnassa käymiseen. Ei ole helppoa tämä, onneksi meillä Neiti tykkää venytellä äidin kanssa, tai ainakin istua nojatuolissa ja kannustaa.

Y - Ystävät
Se toinen perhe <3

Ä - Äitiys
Äitiys on mututanut minua valtavasti. Minulle asia jonka kohdalla sanat eivät meinaa riittää kuvailemaan sitä etuoikeutettua tunnetta jota koen voidessani ajatella itseäni äitinä. Se on osa minua, osa joka on muovannut myös paljon hyvinvointini motivaatiota. Oma rakas pieni on se suurin motivaationi voida hyvin, olla terve, jaksaa juosta hänen kanssaan vielä pitkään.

Tällaisia nämä minun hyvinvointini aakkoset. Oliko näissä joku joka on sinulla samanlainen? Olisiko joku kohta josta haluaisit kuulla minulta enemmän?

Leppoisaa ja aurinkoista sunnuntaita ihana!


Kiinnostaako hyvinvointi? 
Sinua voisi kiinnostaa myös nämä aikaisemmat postaukseni liikkumisesta ja painonpudotuksesta:

Kommentit

  1. Aivan ihana postaus! Todella kiva, kun toteutit tämän. Upeaa, että olet löytänyt tasapainon hyvinvoinnissasi! Se näkyy sinun valokuvissa, että voit hyvin!

    Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tasapainon löytäminen ei ole ollut helppoa, vana hiljalleen se alkaa muotoutumaan. Samalla kuitenkin pitää muistaa, että se on jatkuvaa opiskelua ja sen muistamista, että mikä oli hyvä kaksi vuotta sitten ei välttämättä ole enää oikea tasapaino.

      Kiitos <3 On sen hyvinvoinnin eteen töitäkin toki tehty.

      Ihanaa uutta viikkoa! <3

      Poista
  2. Tasapainolla on valtava merkitys ja se korostuu vielä kiireisessä arjessa. Nyt on valitettavasti monella kiire hellittänyt, vaikkakin se voi olla hyvä asia niin syy ikävä.

    Kiva postaus ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiire on hellittänyt, mutta toki se ei tarkoita, että sitä olisi toimettomana. Uskon silti, että maailma muuttuu paljonkin tämän seurauksena, eikä välttämättä ollenkaan huonoon suuntaan.

      Kivaa viikon jatkoa Maikku <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitoksia kommentistasi, piristävät aina päivääni!